Манастирът на Йеронимите е религиозна обител, разположена в историческия лисабонски квартал „Белем”. Манастирът е построен през XVI век и неговото предназначение било да бъде място, където монасите да се молят за успеха на отвъдморските експедиции на португалските изследователи. В манастира на Йеронимите се намират саркофазите на Вашко да Гама и на поета Камойниш. Този манастир е включен от ЮНЕСКО в списъка за световно културно наследство.

Манастирът на Йеронимите е сред най-красивите исторически паметници в града и е считан за апогея на Мануеловия стил, в който са включени елементи на готически, италиански, испански и фламандски дизайн.

Манастирът на Йеронимите е издигнат на мястото на стара религиозна организация. Издигнат е по волята на Мануел I, за да бъде отбелязано завръщането на Вашко да Гама от експедиция през 1499 г. Строителството обхваща периода 1502 г.-1517 г. и е ръководено от Диого Бойтак, чието дело е продължено от Хуао де Кастильо. В архитектурата на манастира на Йеронимите се различават ренесансови нотки, които са дело на френския скулптор Николо Шантрен. Парите за построяването на манастира са осигурени от 5-процентното мито, което е наложено върху идващите от Изтока подправки.

Манастирът на Йеронимите е бил населен от монасите от ордена на йеронимите. В него през XX век е живял и поетът Фернандо Песоа. Той е погребан в манастира, както и двама португалски крале – Мануел и Джон III.

През 1850 г. манастирът на Йеронимите е разширен и в него са поместени археологически и морски музеи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Манастирът на Йеронимите