Параклис, направен изцяло от черепи и кости, е една от основните атракциите, която привлича хиляди туристи всяка година в португалския град Евора. Параклисът е известен в цял свят като Capela dos Ossos – параклисът на костите. Параклисът на черепите е малко вътрешно параклисче, сгушено до входа на църквата Свети Франциск. Параклисът с черепите е изграден е през XVI век от францискански монаси, които били завладяни от реформаторския дух на онова време. Това, което са искали да запечат като символика за поколенията, е съобщението, което напомня, че животът е преходен момент. И че всички, рано или късно, ще трябва да умрат.

Това гласи и един зловещ надпис, издълбан точно над входа на параклиса- „Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos” – „ние, костите, които сме тук, очакваме вашите кости”. Интериорът по стените на параклиса включва черепите и костите на 5000 човека, които са закрепени здраво посредством цимент. Скелетите са предимно на монаси и са изровени от различни гробищата с едничката цел с тях да бъде украсен параклиса с черепите. Таванът е покрит от боядисани в бяло тухли, върху които са изрисувани сцени, свързани със смъртта.

За най-зловещата гледка в целия параклис се считат две напълно изсушени от времето тела – едното от тях придава още по-ужасяващ вид на гледката, защото е на дете, с кожа, която се е превърнала в подобие на пергамент.

Техният произход е неизвестен, но съществуват много легенди. Една от най-разпространените истории гласи, че телата са на мъж и неговия син, прокълнати от ревнивата му съпруга. Изсъхналите тела са закачени на метални вериги, а като допълнителна украса в параклиса има девет колони, украсени също с черепи и кости.

Определено посланието, което монасите са искали да отправят към всеки от нас, може да се усети – влезеш ли веднъж в параклиса, няма как да не се замислиш за преходността на всичко живо. А красотата на ренесансовата архитектура, съчетана със зловещите черепи, на практика осигурява туристическия поток в града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Параклисът с черепите