Европа >> Португалия >> Забележителности в Португалия >> Палатата на стоковата борса

Палатата на стоковата борса

Информация | Kарта
seen
2814
facebook
Палатата на стоковата борса

Палатата на стоковата борса, намираща се в португалския , в миналото е била елегантен център на финансите и търговията в града. Известна е с името „Паласио де Болса” и, заедно със своята Арабска зала, е призната за една от най-големите португалски неокласически сгради. Палатата на стоковата борса в Порто днес е превърната в паметник, който привлича годишно около 200000 посетители годишно.

Първоначално седалището на стоковата борса е било разрушено вследствие на голям пожар в манастира „Сао Франсиско” през 1832 г. Известно време палатата на стоковата борса е била в пепелта, докато през 1848 г. кралица Мария II не подписва заповед за строежа на нова сграда на стоковата борса. Новото седалище е издигнато на същото място, където преди това се е намирало старото здание. Тя избира за проекта на новата сграда архитекта Жуаким да Коща Лима Жуниор, който започва работа по палатата на стоковата борса на следващата година.

Дизайнът на Търговската камара в Порто е подчинен на британския паладийски стил и е вдъхновен най-вече от болницата на Джон Кар – „Св.Антонио”, и „Брити Фекчъри Хаус” на Джон Уайтхед. Архитектът дава на палатата сурова дорийска фасада, зад която вестибюла води до Залата на народите, чиято площ е ограничена от огромен купол от стъкло и метал, украсен с гербовете на най-близките търговски партьори на Португалия през XIX век – и . В мозаичният под на залата се разчита гръко-римският стил. Пищното стълбище от 1868 г. е следващата забележителност на палатата на стоковата борса. То е резултат от майсторството на Адолфо Гонсалвеш де Соуза.

Архитектурната реликва на палатата на стоковата борса е Арабската зала, която е проектирана отново от Адолфо Гонсалвеш де Соуза по пример на в . Залата е интригуваща структура в мавърски стил, строена в продължение на 18 години – основите й са поставени през 1862 г.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS