Извисяващият се готически манастир „Баталя” се намира в едноименния португалски град в Централна част на страната. Манастирът е строен в продължение на 150 години, а проектът за неговото построяване е изпотил няколко архитекта. С построяването на манастира „Баталя” в Португалия се въвеждат нови архитектурни техники и стилове. Светата обител е включена през 1983 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Първият, започнал работа по издигането на манастира, е крал Хуан I през далечната 1386 г. С този манастир „Баталя” той искал да засвидетелства почитта си към Дева Мария заради решителната победа над кастилците в битката при Алхубарота. Кралят и неговата съпруга са погребани в построената в периода 1426 г.-1434 г. Църква на основоположниците.

Строежът на манастира „Баталя” продължава по време на царуването на още шест португалски владетели. За съжаление той остава недовършен и свидетелства за това носещите името „несъвършените църкви” постройки. Това е в резултат на решението на Хуан III, който решава да фокусира вминание и сили към друга църква в Лисабон и зарязва проекта по завършване на манастира „Баталя”.

Западането на манастира е факт през 1810 г., тъй като е плячкосан от маршала на Наполеон – Андре Масена. Той изгонва живеещите в него монаси, комплексът е изоставен, а самото място – превърнато в руини. Манастирът „Баталя” намира своята щастлива звезда и възкръсва благодарение на крал Фердинанд II, който през 1840 г. започва възстановителният процес на манастира, който продължава до началото на миналия век. Той просто не може да остави в пепелта превърналия се в символ на португалската култура манастир „Баталя”, който и до днес е пример за готическата традиция в страната.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Манастирът Баталя