Басилика до Росарио е един от популярните храмове на Дева Мария по света, който се намира в португалския град Фатима.

Басилика до Росарио е издигната в чест на явилата се през 1917 г. на три овчарчета Дева Мария. Видението се случва на около 1,6 км от Фатима, на пасището Долината на Ирене. Според легендата Дева Мария казала на Лусиа Сантос и двамата й братовчеди, че страда заради сражаващата се и обляна в сълзи Европа.

Видението се появява отново през следващите шест месеца и привлича все по-голяма тълпа, но само децата можели да видят и чуят Дева Мария. При последното появяване на видението на 13 октомври около 70000 души разказват, че са видели буреносни облаци и снопове светлина, спускащи се към земята.

Основите на Басилика до Росио са поставени на 13 май 1928 г., а освещаването на сградата е през 1953 г. Базиликата и гробовете на тримата свидетели на видението са на едно и също място. Високата 65 метра централна кула на Басилика до Росарио общува с небето. Сградата на базиликата е характерна с осеяните с мраморни колони пътеки и картини на Дева Мария, които красят всяка страна на предния й вход. Посредством колонада основната постройка се свързва с болницата и манастира към базиликата, както и с поредица други сгради. Удивителни са петнадесетте олтарника, които са посветени на тайните на броеницата.

През 1970 г. Ватикана дава своето одобрение легендата от Фатима да бъде приемана като част от християнската история. Когато папата е на посещение в Басилика до Росарио пред базиликата могат да бъдат преброени над 1 млн.души. най-популярните дати за посещение на Басилика до Росарио са всяко 13-то число на месеца от май до октомври.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Басилика до Росарио