На най-високия от седемте хълма на Лисабон се извисява живописно кацналият Кастело де Сао Хорхе. Комплексът обхваща както замъка, така и останки на оригиналния кралски дворец.

Със своето стратегическо местоположение Кастело де Сао Хорхе е изключително ценен заради спиращите дъха гледки, които се разкриват от него, и най-вече от най-известното му място за наблюдение – Древния прозорец. Кулата на Одисей пък е снабдена с телескоп и също е идеално място за любителите на градски и природни пейзажи.

В миналото на върха, на който днес се издига Кастело де Сао Хорхе, се е издигала крепост, която е пазела реката. Тя била под властта на римляни, вестготи и маври преди да стане официално владение на Португалия. Когато през 1255 г. Лисабон е обявен за португалска столица, замъкът Кастело де Сао Хорхе е избран за кралски дворец. Името си замъка получава през 1371 г. след като крал Хуан I го посвещава на Сейнт Джордж. За съжаление Кастело де Сао Хорхе губи своите позиции поради два основни фактора, сложили пръст в неговата история – новопостроеният замък на река Тежу и пагубното земетресение през 1531 г., както и това през 1755 г.

Възстановителните дейности по Кастело де Сао Хорхе започват през 40-те години на миналия век и благодарение на нея за реставрирани много от оригиналните сгради и характерните за Кастело де Сао Хорхе елементи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кастело де Сао Хорхе