Европа >> Германия >> Берлин >> Райхстагът

Райхстагът

Информация | Kарта
seen
5735
facebook
Райхстагът

Създаването на Райхстага в е провокирано от идеята в тази сграда да се помещава парламента на германската империя. Днес в сградата на Райхстага се помещава неговият наследник – модерния германски парламент Бундестага. Историята на Райхстага започва с полагането на основния камък след 1871 г. За да бъде построена сградата се организират конкурси през 1872 и през 1882г. – участниците в него наброяват 189. Тогава е отлъчен победител – проекта грабва архитекта от Франкфурт Пал Валот. Но работата не започва веднага.

Окончателно сградата на Райхстага е завършена след около 10 години, тъй като сериозни проблеми стоят на пътя на реализация на проекта. Дълго време се урежда проблема със закупуването на земя за новата сграда, но и друго пречи да бъде направена първата копка – противоречия между германския император Вилхелм I, Ото фон Бисмарк и членове на парламента относно това как би трябвало да протече строителството.

Проектът на немския архитект започва да се реализира през 1884 г., когато Вилхелм II полага първия камък. Първият купол на конструкцията бил истински шедьовър за времето. Всички – жители, управници, оставали безмълвни пред уникалността му идвала, дължаща се на дизайна му от стомана и стъкло.

Сградата на Райхстага става емблематична след като през 1916 г. над главната й фасада са гравирани култовите думи с демократично звучене – “На германския народ”. След абдикацията на кайзера след края на Първата световна война, на 9 ноември 1918 г. Германия е обявена за република от Филип Шайдеман. Това признаване става от балкона на Райхстага, който и след това продължава да служи за парламент на Ваймарската република в периода 1919 г.-1933 г.

На 27 февруари 1933 около 21 ч. Райхстагът е подпален, а това събитие се използва от Адолф Хитлер, за да въведе диктаторски мерки в Германия. Райхстагът никога не бива възстановен напълно, но и преживява още поражения от въздушни атаки по време на Втората световна война.

Преди същинската му реконструкция, през 1995 г. Райхстагът е опакован от българския художник Кристо и жена му Жан-Клод. Проектът е финансиран от продажбата на части от опаковачния материал по време и след събитието. Райхстагът възкръсва като седалище на германския парламент отново през 1999 г. след реконструкция, водена от световноизвестния архитект Норман Фостър.

Началото и краят на Райхстагът са белязани от времето на съществуване на две велики империи - като институция Райхстагът датира от времето на Свещената Римска империя, а престава да действа като истински парламент по времето на Германската империя. В наши дни името "Райхстаг" се отнася за сградата, а "Бундестаг" - за институцията.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS