Европа >> Германия >> Берлин >> Бранденбургската врата

Бранденбургската врата

Информация | Kарта
seen
5421
facebook
Бранденбургската врата

Бранденбургската врата е архитектурен паметник, тип триумфална арка, символ на и Германия. Бранденбургската врата достига на височина 26 метра, а на ширина е 65.5 метра, като дълбочината й е измерена на 11 фута. Бранденбургската врата е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица, като първоначалното ѝ име е Портата на света. Бранденбургската врата се намира на Паризерплац, в центъра на Берлин. Тя е великолепен образец на германския класицизъм. Първият камък на емблемата на града е поставен през 1789 г., а две години по-късно стената е напълно завършена. Фридрих Вилхем II е баща на идеята за Брандербургската врата, а Карл Готгард Ланганс – архитектът-баща на проекта на архитектурното бижу, който е подчинен на стила класицизъм. За образец на Брандербургската врата са използвани пропилеите на атинския Акропол.

В резултат на масйторството вратата е изградена. Състои се от 12 гръцки дорийски колони, по шест от всяка страна. Първоначално фасадата на Брандербургската врата е била в бял цвят, като декорацията и аранжимента й са излезли изпод майсторските ръце на Йохан Шадов. Негово дело и статуята на върха на вратата – 6-метрова квадрига, управлявана от римската богина на победата Виктория под формата на триумфална корона. Всъщност, статуята първоначално е олицетворявала богинята на мира Ирена, но желанието на определени хора променят това.

Този елемент на Брандербургсата врата – тримфалната корона, има интересна съдба. След победата на Наполеон Бонапарт над Прусия, френският император заповядва да се демонтира триумфалната корона и да се пренесе в . След битката при Лайпциг и принудителната детронация със заточение на остров Елба на Наполеон, триумфалната корона е отново е върната в Берлин през 1814 г. Но това не е всичко – короната се сдобива с Железен кръст под римския орел от Карл Шинкел, наместо маслиненото клонче в ръката на Виктория.

На 13 август 1961 г. прохода през Бранденбургската врата от изток на запад и обратно е преграден от Берлинската стена. На 9 ноември 1989 г. Берлинската стена, символизираща желязна завеса, пада, а с това се отбелязва и края на Студената война. След този момент проходът през Бранденбургската врата е свободен. Едно е безспорно в историята на Брандербургската врата - през целия 20 век, както и през последните 20 години стана арена на множествообществено значими прояви.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS