Европа >> Германия >> Берлин >> Острови >> Островът на музеите

Островът на музеите

Информация | Kарта
seen
5559
facebook
Островът на музеите

В центъра на тупти сърцето на нещо уникално, което не може да бъде срещнато във всеки град – „Островът на музеите”. Тази територия от Берлин получава това име поради факта, че на нея се намират едни от най-разпознаваемите и известни музеи на световно ниво. Установено е, че почти всеки втори посетител на "Островът на музеите" в Берлин е чужденец. Пруските колекции са разделени по време на Студената война и разделението на град Берлин. През 1999 г. музейният комплекс – „Островът на музеите”, е включен в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Най-старият музей на „Островът на музеите” е т.нар. Стар музей. Карл Фридрих Шинкел е творецът, проектирал този музей. Старият музей влиза в списъка на музеите в Берлин през 1830г. Този музей е посветен на античността. В миналото Старият музей е наричан още кралски музей.

През 1859г. на бял свят се появява Новият музей, който е проектиран от Фридрих Аугуст Стюлер – ученик на Карл Фридрих Шинкел. Само няколко думи са достатъчни, за да се опише великолепието на този музей - невероятна египетска колекция, преистория и ранно историческа колекция. В него например може да бъде видяне бюст на египетската кралица Нефертити.

Следваща в спискъка на обитателите на „Островът на музеите” е Старата национална галерия, която е завършена през 1876 г. Тя също е дело на майсторксите ръце на Фридрих Аугуст Стюлер. Старата национална галерия е създадена, за да бъде посветена на произведения на изкуството, събрани в класическа романтична колекция, както и такива, включващи стилове като импресионизъм и ранен модернизъм.

Друг известен музей от комплекса, завършен през 1830 г., е музеят Пергамон. Този музей е безспорно е една от най-големите забележителности на острова на музеите. Той съдържа исторически значими здания от Пергамон, Вавилон и др. Музеят Боде се ражда през 1904 г., за да помести в себе си скулптурни колекции от късната античност и византийското изкуство.

"Островът на музеите" е гордостта на германската столица. Разработва се проект от известният британски архитект Дейвид Чипърфийлд, в който до старинните сгради, в които се съхраняват ценни картини и скулптури, предстои да се издигне нова парадна сграда, точно зад централната алея към музейния комплекс.

Проектът предизвика протести, много преди и най-заклетите му противници да са го видели, като притесненията идват от името на архитекта. Лондонският архитект е изработил проекта за възстановяването на т.нар. Нов музей. Той реконструира сградата по своеобразен начин, като запазва "белезите на времето", но въпреки всичко проектът му е критикуван от противниците като "скъпо струваща романтика на развалините". Съществуващите опасения са, че подобен ще бъде и проектът за парадната сграда.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS