Европа >> Германия >> Берлин >> Берлинската стена

Берлинската стена

Информация | Kарта
seen
5589
facebook
Берлинската стена Photocredit: hanohiki | Fotolia

Берлинската стена е германският символ, който пресъздава историческите събития в страната през XX и XXI век. Тази стена е прекалено важна за – той нямаше да е немската столица от 3 октомври 1990 г. ако не беше паднала Берлинската стена. Берлинската стена е онова място в Берлин, което представлява част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961 г. до 9 ноември 1989 г., с която Западен Берлин се отделя от източната част на града и територията на ГДР.

Берлинската стена се превръща в един от най-известните символи на Студената война. Стената, независимо, че е просто архитектурно здание, е място, където между 125 и 206 души от ГДР са загубили живота си – правят опит да преминат стената, за да избягат на Запад.

Издигането на Берлинската стена не е просто решение да се издигне някаква архитектурна постройка. Берлинската стена, или по-скоро нейното създаване, има своята велика истори. След Втората световна война Берлин е поделен на четири окупационни зони между страните-победителки – , , и . Основният проблем, който възниква обаче е, физическа граница между отделните зони няма и това довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ.

Така на 13 август 1961 г., по подписана заповед от Валтер Улбрихт, в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Фактически това е в нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветския съюз, САЩ и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството на Берлинската стена и нейното непрекъснато преоборудването обхващат периода 1962 г.-1975 г. В окончателният си вид Берлинкста стена представлява архитектурна компилация от 45 хиляди бетонни блокове със закръглени върхове, като всеки блок е с размери 3,6 м на 1,5 м.

Тази форма на фрагментите от Берлинската стена била умишлено избрана – целта била да се осуетяват опитите за бягство от другата страна. Но дори и закръглените върхове не спират близо 5 хиляди души да избягат в Западна Германия. Сред най-известните случаи са масовото бягство по тунел дълъг 149 метра и полет с делтаплан. Хари Детерлинг, източногермански машинист, пък отвлича влак с осем вагона и успява да прекара 24-ма приятели и роднини през Берлинската стена през декември 1961 г.

Берлинската стена си остава безспорният символ на пълния провал на комунистическия режим в Германия. На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. Серията от действията, водещи до свалянето на статута на стената, е продължена през септември от лидерът на ГДР Ерих Хонекер, който подава оставка.

На 9 ноември министър-председателят на правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република, с което се поставя началото на края на Берлинската стена. Населението се захваща с нейният демонтаж. Към днешна дата от Берлинската стена са запазени само няколко секции от стената – в района на Потсдамер Плац и на Бернауер Щрасе.

Дори след падането си, Берлинската стена пак е значима – тя се превръща в доходоносен бизнес. Нейни фрагменти скоростно започват да се търгуват на извънредно добри цени. Много от фрагментите от Берлинската стена са купени в САЩ, има един каменен блок в корпорацията Майкрософт, друг е купен за щабквартирата на ЦРУ и т.н. На 16 май 2006 г. и България получава част от Берлинската стена, като на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова "изложба" на графити, в това число и много от тях са с високохудожествена стойност.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS