Европа >> Германия >> Замъци в Германия >> Крепости >> Дворецът Шарлотенбург

Дворецът Шарлотенбург

Информация | Kарта
seen
4287
facebook
Дворецът Шарлотенбург

Един от най-изисканите представители на бароковата архитектура е несъмнено дворецът Шарлотенбург, който е разположен в едноименния район на . Този ранен бароков дворец се счита за най-голямата дворцова постройка на територията на Берлин. Шарлотенбург е построен като дворец в периода между 1695 г. и 1699 г. по заповед на съпругата на курфюриста на Брандербург Фридрих I – София Шарлота Хановерска и първоначално е носил името Литценбур. Грандиозната постройка първоначално е играел ролята на лятна резиденция, по във времето се разраства, за да придобие размерите на масивно красива дворцова постройка с огромна роля в архитектурното богатство на Берлин днес.

Проектът на двореца Шарлотенбург принадлежи на архитекта Йохан Арнолд Неринг. Първото разширение на двореца е по времето, когато Фридрих I става крал. Разширенията по Шарлотенбург през 1701 г. прибавят към красивата му конструкция 48-метров купол, увенчан с емблематичната за двореца позлатена статуя на богинята Фортуна, и изграждането на оранжерия в западното крило. През 1740 г. Фридрих Велики разпорежда разширяването на източното крило в допълнение към вече реновираното и разширено западно крило. Той възлага задача на главния дизайнер Джордж Венцеслаус фон Кнобелсдорф и шест години по-късно тази част от Шарлотенбург е завършена. За съжаление дворецът не остава непокътнат по време на Втората световна война. През 1943 г. Шарлотенбург е напълно разрушен след въздушни бомбардировки, които причинават опустошителен пожар в двореца. Това обаче не го обрича да остане в пепелта и в следвоенните години Шарлотенбург е абсолютно възстановен. Организацията и разположението на двореца също е направено със стил.

В главното крило на двореца се полагало на апартаментите на Фридрих. Също там се намирала и внушителната зала за приемите - огромно помещение с високи сводове, ниши и барелефи. В самия край на западното крило пък се намира порцелановата зала, съдържаща прекрасна сбирка от китайски порцелан. От източната страна на замъка е разположена лятна вила в италиански стил - павилиона Шинкел, който Карл Фридрих Шинкел построил през 1825 г. Днес на това място се намира неголям, но достоен за посещение музей, където са изложени рисунки и скици на художници от началото на XIX век.

Посещението на двореца Шарлотенбург е невероятно пътешествие във времето, по време на което човек се потапя в бароковата атмосфера на отдавна отминали епохи.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS