Европа >> Германия >> Берлин >> Берлинската катедрала

Берлинската катедрала

Информация | Kарта
seen
3225
facebook
Берлинската катедрала Photocredit: Alexi Tauzin | Fotolia

Сред бляскавите и грандиозни символи на челно място заема Берлинската катедрала. Берлинската катедрала е разположена в западната част на германската столица, като се извисява на остров насред река Шпрее, известен още като Музейния остров. Берлинската катедрала се отличава най-вече с красивата си архитектура, една внушителна базилика позната още с името „Протестант Св.Петър“. Берлинската катедрала е третия духовен храм, който е построен на музейния остров, като дължината й достига 114 м, а широчината й е 73 м.

Проектирана първоначално като бароков образец, Берлинската катедрала е завършена в неокласически стил от берлинския архитект Карл Фридрих Шинкел през 1905 г. Основите на религиозния храм са положени през 1894 година, а катедралата е окончателно завършена 11 години по-късно.

Там, където днес се издига Берлинската катедрала, във времето са съществували други религиозни храмове. Първата църква е построена през 1465 г., под формата на скромна постройка, която по-късно се превръща във фамилен параклис на семейство Хоенцолерн. Между 1745 г. и 1747 г. върху църквата е издигната катедрала, която е проектирана от Йохан Боуман. Тази катедрала е реновирана в класически архитектурен стил между 1816 г. и 1822 г., като този път проектът е възложен на прословутия архитект Карл Фридрих Шинкел.

Тази конструкция е напълно разрушена по нареждане на император Вилхелм II през 1894 г., за да бъде изпълнен проекта на Юлий Рашдорф, от който се ражда днешната Берлинската катедрала. Берлинската катедрала е подчертано барокова конструкция с италианско ренесансово влияние в архитектурно отношение. Тя е много по-голяма по размери от предишните религиозни храмове, и е издигната като протестантски противовес на Католическата в .

Берлинската катедрала е поредната архитектурна жертва на Берлин от времето на Втората световна война. Бобмбардировките предизивкват огромен пожар в храма, като реално го унищожават. Възстановяването на вътрешния интериор на Берлинската катедрала започва през 1984 г. и е завършен през 1993 г. Три години по-късно Берлинската катедрала е осветена за втори път. По време на мащабната реконструкция оригиналният й дизайн е доведен до един по-опростен вариант.

Крайният вариант на Берлинската катедрала представлява една твърде богато орнаментирана за протестански храм постройка. Куполът й е декориран със сложна и красива мозайка. До него отвеждат 270 стъпала, доста широки и с места за почивка. Изключително интересен е органът – има повече от 7000 тръби. Впечатляващи също така са необароковият амвон и витражите, дело на майсторството на Антон фон Вернер.

Основният олтар на Берлинската катедрала датира от 1850 г. Не бива да се подминава и красотата на стените, покрай които се минава, за да се стигне до купола. Те са украсени с интересни исторически фотографии и модели. От историческо значение е и криптата, намираща се в катедралата. Там се намират около 80 саркофага на Пруски кралски особи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS