Потсдам е един от най-колоритните градове в Германия. Разположен, на река Хафел, съвсем близо до столицата Берлин, Потсдам лежи в централната част на източната немска провинция Бранденбург. Потсдам има население около 145 000 души и е важен промишлен и фестивален град. Целият Потсдам е разпрострян на площ от 187.28 кв км, която влиза в състава на метрополитната зона Берлин-Бранденбург. Потсдам за Германия е нещо като Уиндзор за Англия. До 1918 г. градът е официална резиденция на пруските крале. Потсдам създава и поддържа традициите си в областта на науката и изследванията, като тук са иградени три обществени колежи и над 30 научни института.

От хилядолетия насам в района на Потсдам се заражда цивилизацията. От 1317 г. Потсдам е споменаван като малък град, който до средата на XVI век, около 1573 г. данни все още не е излязал от рамките на малко търговско селище с население около 2000 жители.

Потсдам започва да разчупва оковите на порочния кръг, в който се върти, след като през 1660 г. е избран за ловна резиденция на Фридрих Вилхелм I. Именно в Потсдам се заражда ядрото на могъщото бъдещо Пруско кралство, а по-късно придобива още по-голяма значимост след като се превръща изцяло в резиденция на кралското семейство на Прусия. Величествените сгради, които царската фамилия е използвала за пребиваване, са изградени главно по време на царуването на Фридрих Велики.

Несъмнено най-величественият, както и най-голямата турситическа атракция на Постдам, е дворецът Сансуси. Дворецът е построен в стил рококо, по подобие на Версай и по волята на Фридрих Велики. С проекта е бил нагърбен архитектът Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф. Кралят бил воден от идеята дворецът да е неговото място, където да избяга от реалността, погълнат от любимите си занимания – четенето и музиката.

В действителност подбраното име Сансуси е било израз на кралските желания за бегрижен живот. През 1745 г. са положени основите на дворецът Сансуси, а завършен вид замъкът Сансуси придобива през 1747 г. В крайна сметка, разположеният в едноименния парк Сансуси дворец станал реалност със своите грандиозни размери от 213 метра дължина. Цялата конструкция, малка по размери, има 12 стаи, 322 прозореца, 428 статуи, както и огромен парк и градини. Дворецът Сансуси пази в себе си вече повече от 200-годишна история.

Целият ансамбъл на двореца и градините Сансуси са подчинени на любимия стил на Фридрих II Велики – рококо, както външно, така и вътрешно. Едноетажната сграда на Сансуси е изградена от жълт хоросан, има високи прозорци с арки и шест големи тераси с буйна растителност от портокалови дръвчета и лозя.

Стаите са обзаведени с невероятен стил и украсени с ценни произведения на изкуството. Сред най-впечатляващите помещения в Сансуси са Мраморната галерия и Залата на мидите. В рамките на двореца Сансуси може да се види и Картинната галерия, която е сред най-хубавите и впечатляващи германски музеи. В нея могат да се видят творби на Рубенс, Ван Дайк, Тинторето, Караваджо и много други. На входа на самия дворец Сансуси има огромна декорация, представляваща слънце.

Интересен за посещение е и дворецът Шарлотенхоф, в който е подписано Потсдамското споразумение между великите сили за прекрояване на Европа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Потсдам и дворците