Щутгарт (Stuttgart) е град в Германия, който всъщност е столица на федералната провинция Баден-Вюртемберг. С население, наброяващо около 600 000 жители, Щутгарт е шестият по големина град в Германия.

Историята на Щутгарт започва да се пише още през римската епоха, когато около минерален извор се сформира селището, превърнало се днес в един голям и процъфтяващ град. Това селище започва през X век да функционира официално като отделно населено място. От XIII век пък днешен Щутгарт има официален статут на град. През 1482 г. Щутгарт става столица на графство Вюртемберг, а от 1482 г. до 1918 г. е столица на областта Вюртемберг.

Очарователно разположен в сърцето на един от най-голямите винарски региони в Германия, Щутгарт е модерен метрополитен град, който впечатлява света с многото културно исторически паметници, които е успял да съхрани до днес. Великолепна и живописна панорама –красиви градини и паркове, обширни площади, великолепни дворци и сгради, съхранили се в най-различни архитектурни стилове. Всичко това, в комбинация с културното многообразие, което е осезаемо в града, е визитната картичка на Щутгарт, която печели милиони почитатели-туристи на този град.

Може би едно от бижутата на Щутгарт е замъкът Solitude, издигащ се в една равнинна живописна гориста местност в западна посока от Щутгарт, известна като „5-те дъба”. Блестящата му архитектура в стил Рококо се намира в изключително спокоен и природно богат район, далеч от шумотевицата и “разочарованието от света”, както е искал и неговия първоначален собственик - херцог Карл Ойген.

Музеят „Мерцедес Бенц”, както и намиращият се тук Музей на Порше, са може би главните притегателни за много туристи фактори.

Музеят “Мерцедес-Бенц” е впечатляващ със своята архитектура - разположен е в модерна, специално построена сграда с необикновена форма на двойна спирала. Но пък вътрешността му е рай за любителите на тази марка - посетителите имат възможност да разгледат повече от 150 автомобила, някои от които са по-редки и уникални модели. Винарското селце на Шутгарт пък е едно уникално място за отдих заради своите 120 прекрасно украсени лозови беседки.

Щутгарт не е скучен град. В него животът тече на пълни обороти, емоцията е позната на този град. В края на септември например градусът на настроението се покачва максимално заради традиционния бирен фестивал. Щутгарт оживява и се огласява, атмосферата му се напоява от радостната глъчка на любители на пивото от цял свят, които идват тук, за да се разведрят с многобройните панаирни атракции или просто за да се отдадат на алкохолната любов под широките тенти на бирения фестивал.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Щутгарт