Долината на Некар

Информация | Kарта
seen
5087
facebook
Долината на Некар Photocredit: mojolo | Fotolia

Некар е река в Германия, течаща в провинция Баден-Вюртемберг. Името на реката е с келтски произход и означава "дива вода". Некар е дълга 367 км, басейнът й заема площ от 14000 кв.км и е четвъртият по големина приток на Рейн. Некар извира от Шварцвалд и се влива в Рейн в близост до . Плавателен участък на Некар е този от Плохинген до Манхайм. По течението на реката са разположени 27 шлюза.

В исторически план, а и до днес, Некар е важен транспортен коридор в Югозападна Германия. Река Некар се използва за транспортиране на стоки и материали. Пристанища има в Плохинген, , Хайлброн и Манхайм. След прокарването на канала Рейн-Майн-Дунав през 1992 г. е възможен превозът на стоки и пътници от Некар до пристанищата на река Дунав.

От Плохинген до Щутгарт, долината на Некар е гъсто населена и покрита с индустриални зони, в които се намират и добре познати компании, например Daimler AG, Mercedes Benz и Mahle GmbH.

По долината на Некар между хълмовете Оденвалд, се извисяват много замъци, сред които Burg Hornberg и Burg Гутенберг. Отново в този участък, в близост до тях, се намират затворената АЕЦ „Обрегхайм” и все още функциониращата АЕЦ „Некарвайщайм”.

Една разходка покрай Некар е като историческа разходка във времето. По нейните брегове са разположени много старинни замъци. Най-известният от тях е замъкът в Хайделберг.

Освен замъци, по бреговете на Некар са накацали и много съвременни къщи. Повечето от тях са с традиционна немска архитектура, други са малко скучни и сиви. Звезди като Щефи Граф и Борис Бекер също са избрали къщите им да бъдат разположени на Некар.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS