Манхайм е град в югозападната част на Германия, вторият по големина град във федералната провинция Баден-Вюртемберг. Намира се между градовете Франкфурт и Щутгарт.

Манхайм е определен за център на т.нар. Метрополитен регион Рейн-Некар. Това се дължи на факта, че градът лежи на устието на плавателните реки Рейн и Некар. Непосредствено срещу Манхайм, на другия бряг на р. Рейн, е разположен друг голям немски град – Лудвигсхафен, а на около 20 км и гр. Хайделберг.

Манхайм получава статут на град официално едва през 1607 г. Архитектурата на града е подчинена на барока – Манхайм е един от малкото германски градове, чийто градоустройвени планове са начертани именно през периода и в рамките на т. нар. "северен барок".

Замислен е като "идеален град", с ясни, геометрични форми, заради които днес често е наричан "град на квадратите". През XVIII век се развива особено динамично. Князете от Курпфалц местят своята резиденция в Манхайм и по това време градът се конкурира с другите немски политически и културни центрове.

През XIX век Манхайм се превръща в един от най-важните германски индустриални центрове. Манхайм претърпява жестоки разрушения през Втората световна война, тъй като притежава икономическото и стратегическо значение. Част от сградите след войната са отчасти или изцяло възстановени, например бившият дворец, днес университет.

Сред забележителностите на Манхайм се нареждат Художествена галерия Манхайм, Музеите Райс-Енгелхорн, Национален театър, Музей на труда и техниката на провинция Баден Вюртемберг, Луизенпарк и Водната кула.

Художествената галерия Манхайм е най-големия музей за съвременно изкуство в Метрополния регион Рейн-Некар. Тя е и едно от най-реномираните изложбени пространства в Германия, с една от най-добрите колекции на съвременна скулптура в Германия, както и със сериозна сбирка от произведения на класическия модернизъм, напр. прочутата картина "Разстрелът на император Максимилиян" от Едуар Мане.

Музеите Райс-Енгелхорн в град Манхайм представляват музеен комплекс, обединяващ Музея „Световно културно наследство“, Музея „Цойгхаус“ посветен на археологията, Музея „Шилерхаус“, посветен на Шилер, както и музеят на фотографията ZEPHYR. Музеите носят имената на индустриалците-дарители Карл Райс и Курт Енгелхорн.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Манхайм