Тюбинген

Информация | Kарта
seen
10200
facebook
Тюбинген

Тюбинген е традиционен университетски град в Югозападна Германия, център на регион Тюбинген и окръг Тюбинген в провинция Баден-Вюртемберг. Разположен е при вливането на река Амер в Некар, на 30 км югозападно от Щутгарт.

Тюбинген се споменава за пръв път в исторически източници през 1191 г., макар че вероятно съществува още от около 7 век, когато този район е бил населен от алеманите. Официално получава статут на град през 1231 г. През 1342 г. градът е присъединен към Вюртемберг, а от 1952 г. официално е включен в провинцията Баден-Вюртенберг.

Старият град на Тюбинген може би е една от най-привлекателните части на града. Тази част оцелява през Втората световна война и се превръща в предпочитано кътче за много посетители. Това, което привлича, е непокътната едновремешна атмосфера, която се е съхранила през годините. Всичко е толкова приятно тук – криви калдъръмени улички, проправящи си път през хълма, както и добре поддържаните традиционни полудървени къщички.

Сред забележителностите на стария град на Тюбинген се нареждат кметството, пазарният площад, но и най-важната забележителност – университетската църква. Мартин Лутер превръща както целия град, така и тази църква, в протестантска територия. Под кметството се спуска една тиха уличка с жилищни сгради, които са част от бивш еврейски квартал в Тюбинген – евреите са изгонени през 1477 г. На ъгъла на тази улица има издигната плоча в памет на съдбата на изгонените от Тюбинген евреи.

Не бива да се пропуска да се отчете и значимостта на друга забележителност на стария град – замъка Schloß Hohentübingen, вече част от Университета в Тюбинген.

Центърът на Тюбинген е мястото, на което се случват много седмични и сезонни събития, включително редовни пазарни дни, открито кино през зимата и лятото, както и празнични есенни и коледните базари. Отново в центъра на града се провежда и най-големият в Европа афро-бразилски фестивал.

Другата голяма забележителност на Тюбинген е основана през 1477 г. – основаният от граф Еберхард VI Тюбингенския университет, превърнал се в един от центровете на Реформацията. Тюбингенският Еберхард-Карлов университет е един от най-старите университети в страната. В наши дни в университета се обучават около 24 хиляди студенти. Тюбинген е един от петте класически университетски центъра на Германия, наред с , Гьотинген, и .

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS