Фрайбург е четвъртият по големина, както и най-южният, германски град в провинция Баден-Вюртемберг. Фрайбург се намира в Шварцвалд, на двата бряга на река Драйзам в подножието на хълма Шлосберг. Местоположението му е стратегическо. Намира се на кръстопътя между Северно море и Средиземноморието и между големите европейски реки Рейн и Дунав.

Херцог Конрад Церингенски поставя основите на града през XII век, като го обособява, заради стратегическото му положение, като свободен търговски град, откъдето е и взаимствано името му. През 1368 г. днешен Фрайбург става владение на Хабсбургите, които дават на града значително самоуправление. През 1457 г. херцог Албрехт VI основава Алберт-Лудвигския университет, един от най-старите в Германия.

През 1520 г. в града са въведени значителни законови реформи, осезателно балансиращи между римското право и старите немски традиции и включващи градска конституция. През същата година местните жители се противопоставят на Реформацията, което прави Фрайбург важен бастион на католицизма по горното течение на Рейн.

От XVII до XIX век градът е последователно под австрийска, френска, шведска и испанска власт, както и под контрола на различни членове на Германския съюз. Фрайбург е туристически магнит за тези, които обичат удобствата на европейската почивка. Атрактивен отенък на облика на Фрайбург придава старата част на града - всъщност частична реконструкция на центъра на стария град, който е бил разрушен по време на Втората световна война.

Извисяваща се над всичко, църквата на Фрайбург блести със своята уникална архитектура. Тя е другото бижу на града, което оставя неповторими спомени в посетителите. Катедралата е сред най-големите шедьоври на готическата архитектура в Германия, с красив интериор и много произведения на изкуството.

Разбираемо е защо Фрайбург е популярен избор за ценителите на виното – просто няма друг голям германски град с толкова много лозя в своите граници.

Във Фрайбург интерес представлява и августинският музей, който се намира в една стара къща, принадлежаща на августински благородник. В този музей са побрани колекции с художествени и исторически факти за града и региона на река Рейн. Тук може да бъде видяна творбата на Матиас Груневалд „Чудото на снега”, както и изделия от стъкло, стъклопис и скулптури.

В края на Salzstrasse във Фрайбург се намира друго произведение на изкуството, дължащо стила на своята архитектура на средновековието – Швабентор. В един стар манастир във Фрайбург днес се намира Музеят на естествената история, посветен на геологията, ботаниката и зоологията. Музеят на Етнография пък е посветен на Източна Азия, Египет, Африка, на индианците от Северна Америка, както и на Австралия.

Гласувай:
Рейтинг 3.5 от 2 гласували Фрайбург