Боденското езеро, известно още като Бодензее, "Швабско море" или с френското име – Констанц, е езеро на река Рейн, разположено между Германия, Швейцария и Австрия. Езерото е било образувано по време на Ледниковата епоха от Рейнския ледник и река Рейн продължава и до днес да се влива в югоизточната му част и да изтича от северозападната.

Езерото е едно от най-големите в Германия, както и трето по големина в Европа, следващо езерата Балатон и Женевското езеро. Площта на Боденското езеро възлиза на 536 кв.км, а най-голямата му дълбочина е 254 м. 173 км от крайбрежието на езерото е в Германия, Швейцария притежава 72 км от дължината му, а на Австрия остават 28 км.

Интересно е, че няма общоприето споразумение къде точно минава границата между отделните страни вътре в езерото. Според Швейцария тя минава по средата, според Австрия езерото е съвместно владение на всички държави по бреговете му, а Германия няма ясна позиция. Трите най-големи острова на езерото са Райхенау, Майнау и Линдау. Областта около езерото е известна като лозарски регион.

Позовавайки се на направени археологически разкопки, историците казват, че териториите около Боденското езеро са били населявани още през 3000 г.пр.н.е. След келтите, живели тук около 400 г.пр.н.е., римляните слагат ръка и управляват земите му. Около езерото са създадени градове, като важните сред тях са били Констанца и Арборфеликс. Сегашното име Бодензее езерото получава през 830 г. Около езерото са водени важни битки по време на Тридесетгодишната война, както и през 1799 г. по време на Коалиционните войни – Австрия срещу Франция.

Боденското езеро е централна туристическа атракция в Германия. Забележителности са островът на цветята Майнау, манастирът на Райхенау (включен в списъка на ЮНЕСКО), както и средновековният старинен град на остров Линдау. Островите предлагат много възможности за колоездачни обиколки, както и плаване с яхти. В северната част на езерото има възможност за гмуркане и подводни спортове. Интересни за посещение са градове като Линдау, Фридрихсхафен и музея на Цепелин, Констанц, Брегенц в Австрия, Роршах и Романсхорн в Швейцария.

Констанц е най-оживеният и най-големият курортен град край езерото, с красив и непокътнат средновековен център. На свой собствен малък остров, свързан с града чрез павиран път, е хотел „Щайгенбергер“, който води историята си от ХІІІ в., когато е бил манастир със сводести галерии.

Боденското езеро е най-близко до това, което може да мине за Ривиера. Безброй фериботи кръстосват водите, предлагайки всички видове екскурзии.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Боденското езеро