Улм е град в Германия, провинция Баден-Вюртемберг. Градът е кацнал на брега на река Дунав и нейния приток Илер. Улм е административен център на областта Алб-Донау.Този немски град е икономически център благодарение на своите разнообразни индустрии. В международен план, Улм е известен като града, в който се намира църквата с най-висока камбанария в света. Но и не само с това – този град е родното място на великият Алберт Айнщайн. Градът се споменава за първи път през 854 г. като търговски пункт. През 1181 г. Улм получава градски права и до 1802 г. е седалище на немски князе. В края на XII век херцог Отокар фон Шарермарк дава привилегии на търговците от Улм, Регенсбург и Аахен. Започва процес на укрепване на града, като през 1300 г. например Улм е защитен с двойна стена. В един документ от 1397 г. официално се съобщава, че Улм е вече свободен, самостоятелен град.

Катедралата в Улм е символ на града.Тя е първото нещо, което се забелязва още преди да влезеш в Улм. Построена е в готически стил и има най-високата църковна кула в света. Строежът и започва през 1377 г. и е завършва през 1890г. Украсата й също е забележителна. Невероятно е чувството да застанеш до внушителната сграда и да усетиш духа на историята.

В списъка с исторически забележителности на Улм се нарежда старият площад на рибарите Фишервиертел на река Блау , със своите дървени къщи и живописни пасарелки. Интересни забележителности тук са „кривата къща” от XVI век, която днес е хотел, както и Старата Мюнц - средновековна сграда във възрожденски стил.

Сградата на Кметството на Улм е построена през 1370 година и впечатлява с брилятните си стенописи, датиращи от средата на 16 век.

Кръчмата Кроне пък е средновековен комплекс от няколко къщи от XVI век, където германските крале и императори са били настанявани по време на техните пътувания. Интерес в Улм представляват и други архитектурни бижута като няколко големи сгради от късното средновековие/Ренесанса, които се използват най-вече за съхранение на храна и оръжие – например Швьорхаус, Корнхаус, Салзщадел, Бюхсенщадел, Цойгхаус, Ноуер Бау и т.н.

Етикети: Река Дунав |
Гласувай:
Рейтинг 2 от 1 гласували Улм