Европа >> Германия >> Замъци в Германия >> Замъкът Хохенцолерн

Замъкът Хохенцолерн

Информация | Kарта
seen
5022
facebook
Замъкът Хохенцолерн

Замъкът Хохенцолерн е величествено архитектурно творение, което гордо се извисява на върха на едноименната германска планина Хохенцолерн. Под него в живописната котловина остават градчето Хехинген, а съвсем близо е и Бизинген.

Замъкът Хохенцолерн е историческо наследство, което пруски царе и немските императори, както и благородниците от Хохенцолерн, използват за свое потомствено седалище. Този невероятно красив замък се счита за един от най-известните и популярни замъци в Европа. Император Вилхелм II, след своята първа визита, определя невероятната панорама на околния пейзаж с фразата „Гледката от тук горе е цяло приключение.”

Основите на първоначалният замък са били положени през първата половина на XI век на същото място, където е и сега Хохенцолерн. В началния етап от изграждането на Хохенцолерн в централната му вътрешна част се е намирал малък параклис, около който е започнал строежа на двореца от местните владетели. В своето съществуване замъкът помни периоди на разрушения, както и периоди на възраждане.

Хохенцолерн перманентно е търпял набези, като е бил бомбардиран с катапулти, нападат от стрелци и рицари. Първото си разрушение Хохенцолерн претърпява след десетмесечна обсада около 1423 г. През следващите години и векове замъкът е непрекъснато нападан, събарян, след което наново построен. През 1850 г. пруският крал Фридрих Вилхелм IV, заедно с братовчед си принц Карл Антон фон Хохенцолерн, започват изграждането на нов замък на живописния горист ввръх, който да възкреси 400-годишните руини на средновековното укрепление. Новият дворец е бил завършен през 1867 г., възкръсва от пепелта и скоро се превръща в символ на новите управници на Югозападна Германия.

В основата на Хохенцолерн струи красота от изваяните статуи, които претворяват редица пруски царе и благородници. Една от залите на двореца днес е посветена родословните дървета на всички родове и кралски фамилии, които са обитавали магическите стени на Хохенцолерн. Днес замъкът е отворен за туристически посещения, както с екскурзовод, така и за самостоятелни огледи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS