Дворецът Брухзал

Информация | Kарта
seen
3438
facebook
Дворецът Брухзал Photocredit: Mihai-Bogdan Lazar | Fotolia

Дворецът Брухзал се намира на 20 километра североизточно от в провинция Баден Вюртемберг. Внушителната му барокова архитектура е едно от най-забележителните неща, които могат да се видят днес в едноименния югозападен немски град.

Идеята за построяване на замъка Брухзал е на епископа на Шпайер – Дамян Хуго фон Шонборн. Същият полага основите му през 1720 г., като за място на замъка избира по-стара резиденция на Шпайер, която е била разрушена няколко години по-рано. Въпреки че, е използвал стара конструкция, по неговите планове се ражда едно напълно архитектурно творение, което има претенции да се нарежда в групата на величествени дворци като френския Версай.

Основната идея на Шонборн била Брухзал да бъде мащабен дворцов комплекс за властта, който се състои от над 50 отделни постройки. В тях влизат главните корпуси на ръководните органи, конюшни, един дворец с прекрасна градина, апартаменти на владетелите и на служителите. За някой това би бил хаотичен проект, но той е знаел какво прави. Цялата идея е да се застрахова Брухзал срещу опити да бъде изпепелено, разрушено и съборено.

За изграждането на архитектурния план, както и за неговото изпълнение, не са щадени нито сили, нито средства, нито гениални идеи. Затова днес Брухзал е повече от пищен и внушителен. Претенциозността и суетността на модата на сградите през XVIII век е запечатана в подбраните художествените украси, покритите със злато циментови фигури, фонтаните и орнаментиката. Самият Дамян е бил известен с добрия си вкус и като ценител на изкуството и като такъв не е никак чудно, че той е възложил на едни от най-добрите майстори, архитекти, художници и скулптури да издигнат удивителния комплекс Брухзал.

За да угоди на Дамян Шонборн и осъществи творческия му замисъл, през 1728 г. популярният майстор от Вюрцбург Балтазар Нойман се съгласява да работи по централната сграда на замъка Брухзал. Благодарение на неговата гениалност се ражда един от най-прелестните образци на бароковото изкуство, а именно двойното стълбище в средата на главната сграда в Брухзал, както и една от най-забележителните и най-ценните конструкции в целия комплекс. По него се стига до двете основни зали на Брухзал – Залата на Принца, която гледа към града и Мраморната, известна още като Императорската зала, която е с лице към градината.

На прословутия майстор на четката Джовани Франческо Марчини Дамян Шонборн възлага сътворяването на стенописи и рисунки в Голямата зала на Брухзал, както и тези по Оранжерията и по емблематичната цветна фасада на главния дворец. Резултатът е на лице – всичко е завършено, а днес дворецът Брухзал е едно от най-посещаваните места. Не бива да се пропуска и посещение на един интересен музей, посветен на механичните музикални инструменти, който също е поместен в Брухзал.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS