Дворецът Швецинген е бившата лятна резиденция на князете от Курпфалц, красив дворец в германската провинция Баден-Вюртемберг. Швецинген е най-популярен със своите просторни и богато украсени градини. Освен тези изключително добре запазен градини в замъка се намира и един от малкото оцелели театри в стил рококо. Това е основното място за годишните фестивали в Швецинген.

Основната сграда на Швецинген е построена върху стара сграда на ловна хижа, която е построена през XVII век ловна хижа. При издигането на Швецинген са запазени някои основи и стехи, поради което двореца има леко неправилна форма.

Швецинген е построен на няколко етапа във времевия интервал между 1700 г. и 1750 г., като някои от неговите архитектурни планове принадлежат на архитекта от Хайделберг Йохан Адам Брюинг. Строителството на Швецинген започна по време на царуването на Йохан Вилхелм фон дер Пфалц, който първоначално приема замъка не като официална лятна резиденция, а просто като ловен дом.

Швецинген е богато украсен, със сравнително скромна по мащаб градина, дължащ част от красотата си на идеите на Карл Филип. беше изложена в същото време, които са вписани и украсени от Карл Филип.

Новостите в двореца Швецинген въвежда Чарлз Теодор през 1750 г.- 1760 г. като плановете са поръчани на архитект Никола де Пигаге. Грандиозността на един нов дворец се четат в замисъла на Чарлз, като този нов дворец трябва напълно да отговаря на нивото на околностите му. За съжаление, заради източени средства за подобряване на инфраструктура и реконструиране на училища, тези планове не се превръщат в реалност.

Тъй като единственото осъществено иновиране на Швецинген са само градините, след провала на плановете дворецът е погълнат изцяло от тях и тяхното великолепие. Независимо, че дворецът оставя в тяхна сянка и в него не е вдъхван живот, голяма част от оригиналния интериор и обзавеждане са оцелели.

Благодарение на доста усилия за реставрация и реконструкция, направени в края на XX век, няколко от кралските апартаменти са възстановени до вид, в който техните обитатели биха ги познали. Тези помещения може да не страдат от върховния разкош, който може да бъде видян в други княжески дворци, но все пак те могат да предадат особено ярък образ на ежедневния живот на съда.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дворецът Швецинген