Хамелн

Информация | Kарта
seen
3789
facebook
Хамелн Photocredit: Blickfang | Fotolia

Хамелн е град в Германия, който принадлежи на провинция Долна Саксония. Градът е разположил своята територия на река Везер. Хамелн е столица на окръг Хамелн-Пирмонт, а и порта към близките планини Везербергланд, посещавана от туристи и планински колоездачи.

Това, което може би носи най-голяма известност на Хамелн, е народната приказка за Хамелнския ловец на плъхове. Таз приказка е средновековен разказ за трагедия, случила се в града през XIII век. Въпреки че Хамелн е красив средновековен град с някои забележителни сгради, историята за ловеца на плъхове е най-важната му атракция. Всяка неделя през лятото тя се изиграва в центъра на града.

Историята на Хамелн започва около 851 г., когато днешният град е създаден като манастир. Около местността постепенно се обособява село, което прераства в град през XII век. Смята се, че трагедията с ловеца на плъхове се е случила през 1284 г. и вероятно е базирана на истинско събитие. През XV и XVI век Хамелн е незначителен член на Лигата на Ханза. След загубена битка през юни 1634 г., по време на Тридесетгодишната война, Хамелн е обсаден от шведската армия. В последствие около града се издигат четири крепости и той се превръща в най-защитеният град в Кралство .

Хамелн преживява най-богатия си период след 1664 г., когато става укрепен граничен град на херцогство Брунсвик-Каленберг. Първата крепост Георг е построена през 1760-63 г., втората крепост Вилхелм и третата са създадени през 1774 г. и 1784 г., а последната крепост Луиза е създадена през 1806 г.

През 1808 г., отново след загубена битка, Хамелн се предава на Наполеоновата армия без никаква съпротива, а французите събарят всички тези крепости. През 1843 г. жителите на Хамелн построяват кула върху развалините на крепостта Георг, на хълма Клют. Кулата е наречена Клютурм и е известна туристическа атракция поради прекрасния си изглед към историческия град.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS