Планината Харц

Информация | Kарта
seen
4179
facebook
Планината Харц Photocredit: ferkelraggae | Fotolia

Харц е най-високата планинска верига в Северна Германия, чийто неравен терен разширява в някои части на Долна Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия. Името Харц произтича от немската дума Харт и означава планински гори. Легендарният масив Брокен е най-високият връх на Харц със своите 1141 метра височина. Вурмберг пък е най-високата точка на Харц, която е разположена изцяло в Долна Саксония. Приблизително 600 000 души живеят в градове и села на планината Харц.

Харц е планинска верига, чиято дължина от 110 километра е заключена между град Сеезен на северозападната част до Айслебен на изток. Широка е 35 км и заема площ от 2226 кв. км. Харц е разделен на две части – Горен Харц на северозапад, която достига до 800 м височина, с изключение високия масив Брокен, и Доелн Харц на изток, която достига до около 400 м височина, и чиито земи са изключително благоприятни, за да се развива земеделие. Разделителната линия между Горен и Долен Харц следва приблизително линията от Илзенбург до Бад Лаутерберг, което приблизително се разделя водосборните басейни на Везер (Горна Харц) и Елба (Долна Харц).

Още от древни времена районът на Харц се характеризира като област с много проливни държдове. Това е способствало още в миналото да се оформят естествени водоеми. Най-големите реки в Харц са Инерсте, Окер и Боде в северната част, Випер тече на изток и река Одер на юг.

Голяма забележителност на Харц е Националният парк Харц. Той е разположен в западната част на планината, на територията на федералните провинции Долна Саксония и Саксония-Анхалт. Паркът Харц е част от мрежата „Натура 2000“ на Европейския съюз.

Днешният парк е създаден на 1 януари 2006 г. в резултат на сливането на два по-малки. Това са основания през 1994 г. Национален парк Харц в Долна Саксония и създадения през 1990 година Национален парк Горен Харц в Саксония-Анхалт. Паркът харц е дом на много редки за Германия животни като мечка, черен щъркел, сокол скитник, европейска дива котка и особено евроазиатски рис. Тъй като последният рис в планината Харц е бил видян през 1818 г., през 1999 г. рисът е реинтродуциран в парка. Направен е опит да се върне и глухара, но до момента все още неуспешно.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS