Гослар

Информация | Kарта
seen
7064
facebook
Гослар

Гослар е немски град, намира се на 70 км от и заобиколен от красива природа. Гослар е разположен по северозападния склонове на планината Харц. Невероятно красивият и автентичен Стар град на Гослар, мините на Рамелсберг, както и величествения Кралски дворец Гослар са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство от 1992 г.

Гослар е град с богата история, която се пише още от неолита. Тя обхваща древни саксонски времена, Свещената Римска империя, Реформацията, Просвещението, годините на немския национализъм, преминава през националсоциалистическа диктатура, включително расизма и геноцида. Гослар съществува и по времето на Желязната завеса, както и по времето на обединението на Германия. През Средновековието Гослар е както императорски, така и религиозен център на империята. Уникалността на града идвала от над 47-те църкви и параклиси с техните многобройни кули и камбанарии, които спечелват на Гослар прозвището „Рим на Севера”.

Гослар е град основан през 922 г. Император Анри I основава града през 10 век след като по тезе земи са открити залежи на сребро в близкия Рамелсберг. Благодарение на богатството, натрупано от среброто, Гослар получава статут на царски град, който привлича интереса на Свещената Римска империя. Откриването на големите находища на сребро в тукашната планина и създаването на мините Рамесберг носят „златни години и векове” на селището. Именно това позволява саксонските императори да построят тук една от най-величествените и сигурни резиденции, а именно Кралския дворец Гослар.

Зимата на 1798 г. е била най-студената зима на века. Притиснат от обстоятелства и природа, младият английски поет Уилям Уърдсуърт остава в Гослар. За да разсее носталгията си той започва да пише стихове за детството си, които в крайна сметка се превръщат в шедьовър и са публикувано в тринадесет тома след смъртта му.

Средновековната катедрала в Гослар е построена по същото време като кралския дворец. За съжаление от нея е останала само част, тъй като катедралата е разрушена през 1820 г. Други забележителности са сградата на кметството, датираща от 16 век, и древните мини на Рамелсберг, които в момента съществуват като къща-музей на минната промишленост.

Гослар има много сгради от Средновековието, но кралският дворец в Гослар е една от най-големите забележителности на този исторически немски град. Замъкът е разположен малко по-на юг от Старата част на града, в самото подножие на Рамелсберг.

Дворецът е издигнат по волята на император Хайнрих II в началото на XI век. Изцяло резиденцията на владетелите е завършена по времето на Хайнрих III през 1050 година. Дворцовият комплекс на замъка се допълва от уникалния параклис Свети Улрих, в който се намира саркофага на император Хайнрих III, както и златна капсула, в която е положено сърцето му. В градините на замъка и поставена великолепна скулптура на англичанина Хенри Мур, която е кръстене „Госларския войн”.

Близо два века от историята на Европа, както и немската история, са „писани” в Кралския дворец в Гослар. Днес той се счита за уникален паметник на архитектура. Значимостта на замъка Гослар се дължи и на факта, че в продължение на много векове той остава предпочитано седалището на правителството в северната част на Германия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласа
RSS