Люнебург

Информация | Kарта
seen
6515
facebook
Люнебург Photocredit: pure-life-pictures

Люнебург е град в провинция Долна Саксония, Германия. Градът е живописно разположен в полите на Люнебургското поле, а през територията му минава река Илменау. Всъщност Люнебург е зиграден от двете страни на течението на реката, на около 30 км преди тя да се влее в река Елба.

Люнебургското поле се разпростира на значителните 7400 кв. км, които са основен източник на района на дървен материал. Люнебург дължи богатството си на „бялото злато”, извлечено от солените блата, около които част от града е построен. Солта и търговията със сол са направили Люнебург важен член на Ханзата. Много от историческите къщи в града са прекрасни представители на северния немски стил, използван за издигането на сгради. Ландашафтът тук се състои от гъсти гори, тучни пасища, които са едно доста магнетично място за раходки из природата. Люнебург е един от на-старите университетски центрове на територията на Германия. Историческите данни сочат, че районът около Люнебург е бил заселен от дълбока древност. Най-ранните доказателства за човешко присъствие тук датират от времето на неандерталците – 56 брадви на възраст около 150000 години са откритите артефакти по тези земи. Мотото "връх, мост, пролет" определят развитието на града през VIII век, като се обединяват първоначално три, а по-късно четири селища. Тези селища са убежищна крепост на Калкберг, заедно с прилежащата му територия. Въпреки че е построен от двете страни на река Илменау, едва 5 века по-късно е обособено пристанище. Люнебург не търпи особено голямо развитие и разширяване до XIX век, когато придобива вида, който е познат на света днес.

Люнебург е изграден върху солна мина, която е движеща сила в развитието на града от много векове. Според местните солта тук никога няма да свърши. Солната мина днес се намира в района на Стария град. През вековете Люнебург държи монопола върху доставките на сол за Северна Германия, но малко по-късно доставките на сол от Франция притъпяват значението му на главен доставчик. В Люнебург културният живот тече на пълни обороти благодарение на само един театър, който дори е сред най-малките в цяла Германия. Но това не може по никакъв начин да осуети в него да се поставят не само театрални постановки, но доста често и опери, оперети, мюзикъли и балетни представления. Макар и с ограничени финансови ресурси, театърът в Люнебург по нищо не отстъпва на Хановерския театър.

Изключително приятните градски пейзажи на Люнебург и добрата туристическа база, която се предлага на гостите на града, са предпоставка, Люнебург да е предпочитано място за почивки през уикендите на много германци. Една разходка из града се равнява на обиколка из музей, разказващ за архитектурно и историческо минало на града.

Из Люнебург човек може да се наслади на музеи и църкви, сред които най-големите и важни са „Св. Михаил”, „Св. Йоан” и „Св. Никола”. Сред музеите, които могат да бъдат посетени в Люнебург, са този на солта, който се помещава в сграда на бившата солница. В града също така има местен Исторически музей, който разказва подробно за миналото и важността на района на Люнебург.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS