Росток е един от най-големите пристанищни градове в цяла Германия. Лежи на Северно море в провинция Мекленбург – Предна Померания. Разположен в северната част на този немски район на площ от 181.44 кв.км., населението на Росток е над 200 000 души. Пристанището на Росток е второ по значимост след това в Хамбург в Германия, което, заедно с уникалните архитектурни паметници и университета, правят Росток един от най-важните в икономическо, културно и образователно отношение градове. През този интересен германски град преминава река Варноу, която се влива в Балтийско море в района на квартал Варнемюнде. Историята на днешен Росток започва през XI век, когато славяни основават селище около река Варноу, което наричат Росток. Името на селището в превод означава „разширяване на река” и е взаимствано от географското му разположение. За съжаление селище не просъществува безпроблемно в годините. Датският крал Валдемар I го опожарява през 1161 г. От пепелта го изваждат немски търговсци, които се заселват по тези места.

Възходът на град Росток идва точно когато става член на Ханзата. Два века след своето опожаряване, някъде около XIV век, Росток е вече мощен пристанищен град с около 12000 жители, а същевременно и най-големият град на Мекленбург. Круизните кораби, които са плавали по Балтийско море, са били изработени в Росток. През 1419 г. в Росток е основан и университетът, който е един от най-старите университети в Северна Европа. Апогеят в развитието на града пораждат завист в конкуретните пристанищни градове на близките на Германия държави. Това провокира например датчаните и шведите да окупират града, и то не само един път. Първата окупация е по време на Тридесетгодишната война, в периода 1618 г.-1648 г.,а вторият – във времевия интервал 1700 г.-1721 г. Десет години Росток е търпял френското присъствие, тъй като Наполеон окупира града около 1800 г.

Отървавайки се от французите, през първата половина на XIX век, Росток възвръща голямата част от икономическата си значимост. Това до голяма степен става благодарение на търговията с пшеница. Изключителният напредък на промишлеността става благодарение на корабостроенето. В Росток е построен и първият параход в Германия, който е задвижван от перка.

Сред по-известните забележителности на Росток са Градският театър, Еврейският театър, Картинната галерия в Росток, Културноисторическият музей, замъкът на Кръстоносците, старото кметство на Росток и др.

В една туристическа обиколка на Росток няма как да не присъства пешеходна обиколка на Стария град. Сред забележителностите му са Старият пазар „Алтер Маркт”, Новият пазар, църквите „Св.Богородица” и „Св.Петър”, както и красивата архитектурна сграда на Кметството.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Росток