Щралзунд

Информация | Kарта
seen
5712
facebook
Щралзунд Photocredit: art63 | Fotolia

Щралзунд е град в Северна Германия, разположен на Балтийско море. Градът е важен административен, търговски и туристически център.

Първото селище на територията на днешен Щралзунг възниква преди около 1200 г., за да бъден важен пристанищен център, от който да се пренасят стоки и пътници до остров Рюген. Селището прераства в град през 1234 г. след привличане на териториите му към Свещената Римска империя. Няколко години по-късно, през 1293 г., градът вече е важен член на Ханзата и важен вендски град.

Значимостта на Щралзунг нараства и поради факта, че щралзунгските кораби са използвани от велики сили като , , Ливония, , и за пренасяне на техните стоки. През XIV век Щралзунг процъфтява, което е видно и по построените тогава сгради - сред които и църквата „Св. Николай”, която е първата църква комбинираща готическия стил с традиционната северногерманска архитектура. Според мирният договор от 1648 г., подписан след края на Тридесетгодишната война, Щралзунд става шведска територия.

Поради разположението си на немския бряг на Балтийско море градът става важен защитен и административен център на . Градът записва в историята си няколко следващи окупации - през 1807 г. е окупиран от Франция, през 1814 г. от , а през 1815 г., по силата на Виенския конгрес, Щралзунг преминава към Прусия. От 1945 г. Щралзунг попада в окупационната зона на СССР, а от 1949 г. става част от Германската Демократична Република.

През 2002 г. центърът на града, с прилежащите му 812 сгради, е добавен към списъкът на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

През юли 2008 година в немския град Щралзунг беше открит модерен океанариум, който се счита за един от най-големите в Европа.

Комплексът се състои от 39 гигантски аквариума, които благодарение на обема си от около 2.5 милиона литра вода са дом на около 7000 риби, раци и други типични и редки обитатели на Балтийско море, Северно море, Атлантическия океан и Арктика. Отчетено е, че около 550 000 души посещават годишно атаркциона.

Както повечето градове, така и Щралзунг има своята стара част,в която се намират някои туристически забележителности на града. Най-забележителни от къщите например са готическата Вулфламхаус и триетажната барокова сграда на бившия щаб на шведския комендант.

Към списъка на забележителностите на Щралзунг попадат две забележителни църкви. Едната от тях „Св.Дух” на Васерщрасе – красива късно-готическа постройка от XVвек, към която има и болница „Св.Дух”. Другата е църквата „Св.Джеймс”, намираща се в източния край на Бьотхерщрасе, която по своему е уникална готическа базилика от XIV-XV век.

Не бива да се пропуска да се посети музеят на културната история, в който са експонирани например средновековни златни бижута от остров Хидензее, произведения на средновековното религиозно изкуство, както и се разказва за народните традиции и история на града.

Музеят на морето е следващата атракция на Щралзунг. В него е поместен един от най-големите за Европа аквариуми с тропически риби.

С това не се изчерпва богатството на културни, исторически и природни забележителности на града. Щралзунг просто трябва да бъде впечатлен.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS