Замъкът Лудвигслуст е един удивително красив дворцов комплекс на територията на Северна Германия, заемащ площ от 120 декара. Разположен в едноименния град в провинция Мекленбург-Предна Померания, живописният дворцов комплекс образува най-големият и навярно най-красивия природен парк в тази част на Германия.

Първоначално дворецът Людвигсбург е построен през 1724 г., за да бъде ловна хижа на херцога на Шверин. Идеята е на неговия син – принц Кристиан Лудвиг. Принцът се славев с това, че обича да задоволява своите прищевки, сред които е и двореца. Именно това провокира името на замъка да бъде Лудвигслут – в превод означава „радостта на Людвиг”, тъй като в него принца задоволявал необходимостта си от наслада.

Постепенно в годините Лудвигслут се сдобива с красиви барокови градини, които са изградени между 1731г.-1735 г. Предната част на замъка пък става още по-обаятелна след като в нея са издигнати красиви фонтани с каскади. И говорейки за прищевки, тук е редно да се разкаже нещо интересно. Да, фонтаните са построени, но по онова време в района е било невъзможно да се добави необходимата за тях вода, както и за целия парк. Затова през 1756 г.-1760 г. е изграден дългият цели 28 километра воден канал. През следващите векове дворецът Лудвигслуст продължава да се разраства и облагородява все повече и повече. Между 1852 г.-1860 г. наемат пруския градинар Петер Йозе Фленне, за да промени коренно ландшафта на парка. В комплекса на Лудвигслуст има доста паметници и постройки, които си заслужава да се видят. Интересен е Мавзолеят на Луиза, който е построен през 1809 г. Не трябва да се пропуск и католическата църква "Св. Елена" от XIX век, която се счита за първата неоготическа тухлена сграда в Мекленбург.

Красивите градини на Лудвигслуст са място, където човек усеща хармонията на природата през всеки сезон от годината. В парка има уникални растителни видове – кокиче дърво, блатист кипарис, различни видове магнолии и др. интересни представители на флората.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Лудвигслуст