Европа >> Германия >> Мюнхен >> Старата Пинакотека - Мюнхен

Старата Пинакотека - Мюнхен

Информация | Kарта
seen
3701
facebook

Сред забележителностите на се нарежда Старата Пинакотека на модерното изкуство. Тази архитектурна постройка впечатлява с тухлената си фасада, която е подчинена изцяло на венецианския ренесансов стил. Старата Пинакотека е построена през XIX век и в нея първоначално е поместена личната колекция от произведения на изкуството на Лудвиг I. Днес в този музей могат да се видят картини на стари майстори и шедьоври на Ранния северен ренесанс. След като наскоро Старата Пинакотека в Мюнхен бе обновена по класа на изложбите й съперничи само Лувъра.

Галерията притежава над 800 картини от периода XIV-XVIII век, включтелно творби на Рафаело – „Светото семейство”, Леонардо да Винчи – “Девата с Младенеца”, Тициан и неговият “Трънния венец”, Тинторето, Фра Анджелико с „Погребението на Исус Христос”, Рембранд, Веласкес, Ел Греко, Мурильо, Джузепе Рибера, Каналето с “Венециански площад”, Никола Пусен и др. Силно представени са Германската и Фламандската школа.

Старата Пинакотека притежава едно безценно богатство – в картинната галерия са отделени две зали, които са посветени на една от най-богатите колекции на фламандския художник от XVII век Петер Паул Рубенс, представен с 62 платна, спред които особено внимание заслужават 2 от картините му - огромната Страшният съд и Автопортрет с Изабела Брант.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS