След Старата и Новата Пинакотека, в Мюнхен е построена и Пинакотека на модерното изкуство, поредната натоварена със задачата да символизира непреходността на изкуството. Постройката на пинакотеката на модерното изкуство е с футуристична архитектура, дело на Щефан Браунфелс, отдалеч наподобява стъклен паралелепипед, а отблизо се вижда много семпла и изчистена фасада. Тази картинна галерия, простираща се на площ от 12000 кв.м., е посветена на произведения на изкуството, родени и подчинени на стиловете на XX и XXI век, организирани и подредени в колекции от четири области: живопис, графика, архитектура и дизайн.

В залите със съвременно изкуство на Модерната Пинакотека са експонирани шедьоври на Оскар Кокошка, Анри Матис („Натюрморт с мушкато”), Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Макс Бекман и др. Тук са изложени и картини на художниците от течението „Синият конник” - Василий Кадински, Франц Марк, Паул Клее, Аугуст Маке.

Залите на Модерната Пинакотека, посветени на дизайнерските проекти, са изпълнени с невероятно атрактивни експонати - композиции от велосипеди и арфи, часовници, които изглеждат като огледала, мебели на бъдещото - столове, които висят във въздуха или се сгьват като вестник, макети на коли от стъкло, фенери с причудливи форми и луминисцентна светлина.

В раздела с архитектурни достижения пък са предствени творби и макети на едни от най-видните съвременни архитекти. Пинакотеката на модерното изкуство разполага и с богата колекция със съвремннна фотография – изложени са над 30000 снимки.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Пинакотека на модерното изкуство