Под Резиденция се разбира двуетажен комплекс, аранжиран с около шест вътрешни двора, който днес е дом на внушителна колекция от картини, изключителни гоблени и невероятни бюстове. В Резиденцията в Мюнхен се намира нещо изключително – в едно от крилата му, зад дебела стоманена врата, е поместено златото на Вителсбахите.

Това бижу е съкровищницата на фамилията, в която в общата бройка от около 1000 предмета влизат изработени от злато, сребро, порцелан, кристал и скъпоценни камъни. Тук могат да се видят корони от ХІІ и ХІІІ в., дълго преди изкуството на шлифоването да бъде доведено до съвършенство. Благодарение на това съвършенство днес съществува един шедьовър от ХVІ в.

Това е статуетка, изобразяваща Св. Георги, побеждаващ змея. Уникатът е изцяло изработен от скъпоценни камъни, като доспехите са от диаманти, змея е от изумруди, а кръвта, изтичаща от съсечения му врат, е от рубини. Фантастичното произведение на изкуството така свети, че при опит да се фотографира, излиза само едно размазано петно.

Когато става дума за крале и кралици, дори ежедневните предмети са от слонова кост, порцелан и кристал като кани, блюда, чаши, прибори и много други. В Резиденцията силно се откроява залата, отредена за съкровищата, в която Вителсбахите са получавали като подаръци от Индия, Средния Изток и Китай.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Резиденцията в Мюнхен