От X век Венеция се превръща в център на производството на стъкло. Разработени са много нови техники и градът става център на печеливша експортна търговия със съдове за хранене, огледала и други луксозни предмети. Венецианското стъкло е високо ценено между X и XІV век, защото венецианците успяват да запазят коронния процес в тайна. Постепенно някои венециански стъклари се преселват в други части на Европа и стъкларството се разпространява заедно с тях.

Като голям център на стъкларското изкуство през 1861 г. е основан Музея на Стъклото. Днес Музеят на стъклото е разположен в Palazzo Giustinian – един от големите дворци в Лагуната на Венеция. Музеят е разделен на 3 отделни секции: в първата е изложена археологическа колекция, включваща ценни предмети на стъкларското изкуство от Египетско и Далматинско стъкло; втората секция съдържа предмети произведени между XVIII и XIX век; в третата секция на музея са изложени продукти на съвременното и индустриално стъкларско производство.

В Музея на Стъклото могат да се видят инструменти и материали на стъкларското производство, както и да се проследи през какви етапи е преминал в развитието си стъкларския занаят и индустрия през вековете.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Музей на стъклото - Венеция