Техническият музей в Мюнхен – Дойчес музеум, е най-големият, най-старият и най-пълният музей технически музей в света. Цялото име на музея е Германски музей на Шедьоври на науката и технологиите. Той е открит в цpatuvane.info/s-721-Мюнхен Мюнхен] на 7 май 1906 г. Всяка година музеят посреща над 1 500 000 души и е горд собственик на над 28000 експоната от областите на науката и техниката.

Основната част на музея се намира на остров на река Изар. През 1903 г. кметството на Мюнхен решава безплатно да предостави острова за изграждането на музей, в който да бъдат изложени важни технически постижения. Строителството на музея започва през 1906 г., когато е направена първата копка, и завършва само след няколко месеца.

В годините Германският музей е непрекъснато разширяван, но след бомбандировките над Мюнхен по време на Втората световна война, той е почти напълно ужищожен. През 1950 г. сградата на музея е напълно възстановена.

Германският музей притежава над 28000 експонати от най-различни сфери на науката - химия, физика, биология, машини, астрономия, енергетика, компютри и много други научни постижения. Той разполага със свое кино, огромна библиотека с над 850 000 тома природонаучна и техническа област, с над 95 000 изследователски трудове и с множество архиви и официални документи.

В Германския музей са обособени 55 различни отдела, като аеронавтика, музикални инструменти, фотография, физика, текстил и др. Тук могат да се видят първият електрически локомотив на Сименс - 1879 г., първата германска подводница от 1906 г., работната маса от лабораторията, в която за първи път се е осъществило делението на атома, първият автомобил "Бенц" от 1886 г. и луксозните "Бугати" и "Даймлер" от 20-те и 30-те години на XX век, първите самолети на братя Райт, направен през 1909 г., както и военни самолети от 30-те и 40-те годинина XX век и др.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Техническият музей в Мюнхен