Европа >> Германия >> Мюнхен >> Английската градина - Мюнхен

Английската градина - Мюнхен

Информация | Kарта
seen
5351
facebook
Английската градина - Мюнхен Photocredit: steschum | Fotolia

Английската градина е сред основните забележителности на . Създадена е през 1789 г. от Сър Бенджамин Томпсън и със своите 3,73 кв.км. е най-голямата в Европа, като надминава даже и Сентрал Парк в . Английската градина в Мюнхен е сред първите и най-големи паркове на Стария континент, разположена сред красив ландшафт. Зелената гордост на местните жители е открита за посетители на 1 април 1792 г., а нейн кръстник е благодорникът Фридрих Людвиг фон Скрел.

Славата си по цял свят Английската градина в Мюнхен дължи на Китайската кула, ротондата, японската чаена къща, езерото Клайнесселихер и сградата Румфордхаус. Конюшнята и алеите за любителите на конното яздене някак придават аристократизъм на атмосферата, изключвайки миризмата, която се носи около тях. За любителите на нудизма има предвидена ивица, в която могат да се попекат на слънцето.

Китайската кула е пагода, построена през 1789 г. заедно с градината. Като прототип за създаването й служи Голямата пагода в кралските дворцови градини "Кю Гардънс" в Лондон. Китайската кула в Английската градина на Мюнхен многократно е опожарявана и изграждана. Последното поражение е след бомбена атака през 1944 г. Пак е изградена през 1952 г.

Около Китайската кула се намира една от най-популярните в Мюнхен бирена градина. На първият етаж в кулата е разположен духов оркестър, който оглася въздуха с красивата си музика. Kocherlball е карнавал, който се провежда ежегодно третата неделя от месец юли до Китайската кула. Тази традиция датира от 1880 г.

Езерото Клайнхеселохер е изкуствено езеро, създадено през 1802 г. на територията на Английската градина. В него изключително живописно са оформени три малки островчета. Тези три екзотични късчета земя са наречени съответно Островът на кралицата, на княза и на регента. През зимата езерото често замръзва и става идеално място за любителите на кънки на лед.

Ротондата Моноптерос е постройка в древногръцки стил, която е построена през 1836 г. на малък изкуствен хълм по заповед на крал Лудвиг I. От нея се открива невероятна гледка към Мюнхен, като се виждат дори и Алпите. Построена през април 1972 г. на остров езерото в Английската градина, Японската чаена къщичка е издигната в чест на лятната олимпиада в Мюнхен и побратимяването на града със Сапоро, в който пък по това време се състои зимната олимпиада. В нея редовно се провежда чаена церемония, а посетителите могат да се докоснат до екзотиката на Изтока в прочутата японска градина.

През XX век въпреки дивата природа наоколо Английската градина е атакувана от индустрията. Насред гористия ландшафт тук се разполага локомотивна фабрика, заедно с жп линия и водноелектрическа централа към нея. Серевният и южният край на Хиршау завършват подобавощо в немски стил с многоместни бирарии.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS