Европа >> Германия >> Мюнхен >> Октоберфест

Октоберфест

Информация | Kарта
seen
3370
facebook

От 200 години в сърцето на Бавария - , в края на септември се събират хора от цял свят, за да почетат вековната тардиция, наречена Октоберфест, състояща се на „Терезиен визе”. Всяка година по това време в Мюнхен се събират около 6 000 000 посетители и почитатели на халбите, отличаващи се с големината си и със съдържанието, което е предимно от местната немска бира вазен.

По време на Октоберфеста в Мюнхен се изпиват повече от 6-7 милиона еднолитрови халби с бира, а покрай тоновете бира се изяждат близо 400 000 наденички, към 650 000 пилета, над 90 цели вола. Останалите бирени мезенца се изчерпват с тонове кисело зеле и макарони със сирене.

Това шумно бирено шествие трае от септември до октомври всяка година от 1810 г. насам. На 12 октомври същата година е открит първият Октоберфест, посветен на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен. На сватбената церемония са поканени всички граждани да изпият по една бира за здравето на младоженците. Оттогава насам традицията се спазва всяка година.

В днешният си вид Октоберфест се празнува от 1896 г., когато местен бизнесмен, работещ с тукашните пивовари, опъва огромни шатри и поставя началото на бирената фиеста.

Самото откриване е фестивала е истинско зрелище, но красиво. По улиците на баварската столица преминават украсени карети, в които усмихнати девойки в традиционните за различните райони на страната облекла, приканват жителите и гостите на града да посетят шатрите на фестивала.

Празничната процесия по традиция се води от символа на града - Munchner Kindi- момиче, което държи голям звънец в ръка, яхнало обсипан с цветя и мъниста породист кон. След нея в празнични карети са кметът на Мюнхен, политици от правителството на Бавария, както и голяма част от членовете на градския съвет.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS