Дахау

Информация | Kарта
seen
8760
facebook
Дахау Photocredit: magann | Fotolia

Дахау е град в Южна Германия, спадащ към провинция Бавария. Дахау се нарежда сред най-големите окръжни градове на административния район Горна Бавария. Градът отстои на 20 км северозападно то . Дахау е известен със своя исторически център, красив замък от XVIII век и не на последно място с концлагера си.

Дахау става известен по света с първият и най-продължително съществувал концлагер, основан от германски националсоциалисти през 1933 г. Датата на отваряне на този изправителен лагерза политически противници на управляващите е 22 март 1933 г. Това се случва броени седмици след като Адолф Хитлер е назначен за райхсканцлер.

За 12 години в концлагера Дахау са минали над 200000 човека от цяла Европа. Много от тях загиват, поразени от болести и недохранване. Но много голям част от „гостуващите му” загиват от жестокостите на СС. От 1940 г. лагерът Дахау разполагал с малък крематориум, в който са елиминирани телата на загиналите – около 70000 човека. През 1942 г. в Дахау е изграден нов крематориум, по-мощен и снабден и с душове, според някои маскирана газова камера за изтребване на пленниците с газа "циклон Б".

Концлагерът Дахау е освободен на 29 април 1945 г. от американските войски, а след Втората световна война на мястото му е издигнат мемориален комплекс.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS