Европа >> Германия >> Замъци в Германия >> Замъкът Хоеншвангау

Замъкът Хоеншвангау

Информация | Kарта
seen
5814
facebook
Замъкът Хоеншвангау

Замъкът Хоеншвангау е красив немски замък, датиращ от XIX век. Намира се край немското село Швангау, близо до град Фюсен в югозападната част на Бавария. Замъкът Хоеншвангау е построен по волята на баварския крал Максимилиан, в непосредствена близост до , върху останките на средновековната крепост Шванщайн от XII век. Хоеншвангау е една от перлите на средновековното строителство не само за Бавария, но и за цяла Германия. Средновековната крепост Шванщайн е построена от рицарите Швангау, но след смъртта на рицарите от рода през XVI век, замъкът е занемарен и постепенно започва да се руши. Наполеоновите войни нанасят още по-големи разрушения над замъка. Впечатлен от красотата на местността престолонаследникът Максимилиан закупува руините през 1832 г. и организира огромна реконструкция в периода 1833 г. до 1837 г.

Владетелят наема архитекта и художник Доменико Квальо, за да възстанови сградата на кралския замък Хоеншвангау в готически стил. Квальо не успява да довърши докрай своята работа по замъка, тъй като умира, затова делото му се продължава от архитекта Йозеф Даниел Олмюлер. Замъкът служи като лятна резиденция на кралското семейство и в него Лудвиг II и Ото I прекарват детството си. След смъртта на Лудвиг, майка им Мария Фредерика Пруска живее в него около три години до смъртта си през 1889 г.

През 1905 г. замъкът е наследен от Лудвиг, който решава да го електрифицира напълно и да монтира електрически асансьор. След смъртта му през 1912 г. Хоеншвангау е превърнат в музей. През Втората световна война наследниците на баварската фамилия отново получват правото да се нанесат във фамилното си владение. Отново започва да функционира като музей през 1913 г. след смъртта на Луитполд Баварски.

В началото на XX век името на замъка е променено от Швайщайн на Хоеншвангау, а през 1923 г. собствеността върху замъка е възстановена на бившето кралско семейство.

Докато фасадата на замъка е изцяло в неоготически стил, интериора му е в стил бидермайер по проект на художника Мориц фон Швинд. Паркът е създаден по проект на Петер Йозеф Лене.

Снимки Замъкът Хоеншвангау
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Замъкът Хоеншвангау. Снимки от Замъкът Хоеншвангау и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Замъкът Хоеншвангау
Замъкът Хоеншвангау
Замъкът Хоеншвангау
Замъкът Хоеншвангау
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS