Замъкът Нойшванщайн, в превод означаващ „Замък на лебедова скала”, е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II. Замъкът е разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, близо до град Фюсен. Именно Нойшванщайн служил за емблема на анимационното студио „Уолт Дисни“, а красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“. Вдъхновен от легендата за лебедовия рицар Лоенгрин и от сюжетите в оперите на любимият му композитор Вагнер, баварският владетел Лудвиг II, започва през 1869 г. строеж на „замък на мечтите си“. Кралят възлага проекта за Нойщванщайн на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк.

В крайна сметка замъкът така и не е довършен, дори и до смъртта на краля през 1886 г. В построяването на кралския дворец Нойщванщайн има и политическа причина. След като бавария губи войната срещу Прусия през 1866 г. Лудвиг II на практика престава да е суверен, затова започва строежа на мечтания замък там, където ще бъде истински крал и ще се потопи в света на своите фантазии.

Твърди се, че замъкът Нойщванщайн е посветен на творчеството на Рихард Вагнер, любимият маестро на Лудвиг. Първоначалната идея е била там да се поставят Вагнеровите опери. И досега отворените за посетители зали свидетелстват за грандиозния замисъл. Стенописите в трапезарията са посветени на "Танхойзер", спалнята - на "Тристан и Изолда", салонът - на "Лоенгрин", тронната зала - на "Парсифал". По ирония на съдбата обаче, самият Вагнер никога не успява да посети замъка.

Замъкът Нойюванюайн е строен близо 17 години. Самият престол на Лудвиг обаче не е сред завършените проекти. Той е трябвало да бъде изцяло от злато и слонова кост. Платформата, на която той е трябвало да бъде поставен е обградена от изображенията на 12-те апостоли. Зад самия трон са изрисувани Исус, Дева Мария и Йоан Кръстител, а под тях са разположени шестте велики крале – Стефан от Унгария, Хенри IV, Казимир от Полша, Луи IX от Франция и Фердинанд от Испания. Под тях има позлатени фигури на лъвове - символът на Бавария. На тавана е изобразено звездното небе, от което се спуска огромен канделабър с 96 свещи.

Замъкът Нойшванщайн е една от най-известните туристически дестинации в Германия, посещаван ежегодно от повече от милион туристи. Заради своята неповторима архитектура и вътрешно оформление е познат сред посетителите като „Приказният замък“.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Нойшванщайн