Майнц е град в Германия, главен и най-голям град на провинция Райнланд-Пфалц. Градът е пристанище на река Рейн, тъй като е разположен на западния бряг на реката. Реката всъщност играе роля на западна граница на града, както и на провинцията. Посредством нея те се отделят от провинция Хесен. Майнц е известен като град на рейнското вино.

Исторически сведения за Майнц съществуват от преди 2000 години. В тях първоначално е описано, че Майнц е древноримски град. Градът оцелява въпреки травмите, които му причинява историята на Германия. През Втората световна война Майнц е сринат почти до основи от бомбардировачи. Тогава градът дава 68000 жертви. Но отново се възражда и от 1950 г. е главен град на Райнланд-Пфалц.

Днес Майнц е важен търговски център, който е прочут с карнавалите и виното си. Независимо, че е стар град, духът и атмосферата му са напоени с живот. И това не се дължи само на многото студенти в известния Майнцки университет. Всичко оживява по време на фиестите му, които са неоспоримо доказателство за жизнерадостния му дух. Старата част на Майнц с бароковите си сгради, римски руини, живописни градини и винарски кръчми е неустоимо привлекателна за посетителите на града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Майнц