Долината на Мозел

Информация | Kарта
seen
5027
facebook
Долината на Мозел

Долината на Мозел е една от най-красивите речни ландшафти на Европа, която Германия има чест да притежава на своята територия. Долината на Мозел е живописно издълбана между възвишенията Айфел и Хунсрук, и в нея се вие река Рейн. Отляво и отдясно се ширят изкусно терасирани лозя, потопени в слънцето. До тях са сгушени градчета и селца с крепости, които мамят да ги посетиш.

Интересна е визитната картичка на това райско кътче. От нея примамливо намига удоволствия като божествено мек климат, псотоянно менащи се пейзажи, дървени маси, ухаещи лучници, чаша ризлинг, топло приятно лято или есенна нощ и радващи се на живота хора. Меандрите на реката и зеленината навсякъде карат дъхът ти да спре и да отново и отнов човек да се убеди какво страхотно и неподправено чудо е природата.

Долината на Мозел не е просто релеф, не е просто природа, не е просто специфичност за земите на Германия. В нея е писана част от историята на Германия. Например тук римляните основават най-стария град в Германия. Точно тук се намира и най-старото лозарско селище – Ноймаген, с най-стария винарски кораб, както и най-старата мелница, северно от Алпите.

Едно от нещата, които носят слава на Долината на Мозел, е виното. Именно в Мозел се отглежда сорта Ризлинг. Около 40 % от лозята се намират по бреговете на река Рейн, а останалите 60 % са по терасираните възвишения. Тук се намира и най-стръмното лозе на света – Bremmer Calmont, с наклон от 65 градуса. Най-големият производител на вина в света е Мозел-Саар-Рувер. На площ от 9086 ха са разпръснати лозя, от които на година се произвеждат 850 000 хектолитра вино, най-вече бяло. Мозел обаче не е само лозя и вина, тъй като долината предлага възможност човек да се докосне до богати и прастари култури. В долината на Мозел има множество приказни крепости и замъци като Елц или Бернкастел Кюз. Най-ефектичният начин да се разгледа долината на Мозел е чрез романтично пътуване с кораб. Задължително човек трябва да се качи и на мозелските възвишения, които предлагат незабравима гледка към речния ландшафт.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS