Триер е най-старият град в Германия. Градът е кацанал живописно на западния бряг на река Мозел, в приказна долина между покрити с лозя хълмове от червен пясъчник. Триер принадлежи на провинция Рейнланд-Пфалц и се намира в близост до границата с Люксембург. Негов съсед е един известен винарски район – Мозел-Саар-Рувер. Името на град Триер е взаимствано от името на галското племе тревери. Не може да бъде подлагано на съмнения твърдението, че това наистина е най-стария немски град. Триер има достатъчно богата история, която смело може да разкаже всичко от неговото създаване та до днешни дни. Именно галското племе тревери, на които е кръстен Триер, са били сред първите заселници по земите на днешен Триер. Тях подчинява Юлий Цезар между 58 и 50 г.пр.н.е. когато пристига на това място.

Тяхното светилище на десния бряг на Мозел в продължение на 30 години до новата ера е било превърнато в римски военен лагер. През 16 г. пр.н.е. Август обявява земите на Триер за свои и решава да основе града Аугуста Треверорум, като името в превод означава „град на Август в страната на треверите“, и да го избере за столица на римската провинция Белгика. От този момент нататък Триер се превръща в любимо място на императори, включително и на първия християнски, Константин Велики, който построява базилика и резиденция. Затова иначе типичният средновековен немски град с лежерен френски дух е запълнен с импозантни постройки от това време - Черната римска порта, също и десетки добре запазени римски храмове, бани, мозайки, мавзолеи, крепости, и винените преси.

Това е място, в което където и да се разкопае, се появява нещо много ценно, и много римско. През 259 г.-274 г. Триер е столица на отцепилата се Галска империя, която е разрушена от алеманите през 275 г. През 318 г. Триер е столица на префектурата Галия. Статут на резиденция на император Констанс II Tриeр носи в периода 328 г.- 340 г. От втората половина на III в. Триeр е седалище на епископ, а през IX в. става седалище на архиепископ. Официално Триер получава статут на град през втората половина на XII век. Градът започва да се развива добре, като дори през XV век в него врати отваря един университет. През 1794 г. Триер е присъединен към Франция, а от 1814-1815 г. към Прусия. В състава на ФРГ влиза едва през 1949 г., след като е преживял окупациите на САЩ и Франция.

Много важен факт за Триер е това, че хората са безкомпромисни към качеството на храната и й се радват истински.

В сърцето на града се намира площадът Хауптмаркт. Човек има усещането, докато се разхожда по него, че се намира на красиво декорирана сцена. Всичко е подредено с много вкус, всяко нещо си е точно на мястот. Красотата си площадът дължи на своите цветове и къщи, цветя и плодове, фонтани и стари аптеки.

Следваща в списъка със забележителности е Черната порта, построена през ІІ век. Това е единствената оцеляла от общо четирите градски порти, които постепенно били унищожени заради камъка и желязото им. Нейният спасител е монах на име Симеон, живял в Триер в периода между 1028 г. и 1035 г. След смъртта му портата е превърната в църква.

Триер е столицата на винопроизводителите от прочутата долина Мозел-Зар-Рувер. В центъра на града се намират някои от най-прочутите изби, затова градът е известен и с "избените" си маршрути.

Най-могъщият туристически магнит на Триер е, че градът е родното място и на мислителя-икономист Карл Маркс. Родителите му притежавали солиден парцел с лозя в Мертесдорф, на един от притоците на Мозел – река Рувер.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Триер