Вормс

Информация | Kарта
seen
9482
facebook
Вормс Photocredit: Blickfang | Fotolia

Вормс е град в Западна Германия, намиращ се в провинция Рейнланд-Пфалц. Разположен е в долината на река Рейн, между и Лудвигсхавен, и е част от Европейският метрополен регион Рейн-Некар. Вормс свързва метрополния регион Рейн-Некар с региона Рейн-Майн на север. Стратегическото му положение между планините Донерсберг и Оденвалд го прави един от най-топлите и сухи градове в Германия. Вормс е разделен на 13 общини, а населението му възлиза на около 82 212 души, като по-голяма част от тях са протестанти и католици. Вормс е единственият немски представител в категорията „Най-стари европейски градове”, въпреки че, е в непрекъсната конкуренция за тази титла с градовете , и .

Вормс е град с богато историческо минало, което не е изненадващо като се има предвид факта, че е сред най-старите градове на Германия. Счита се, че Вормс е построен от келтите, които са му дали името Борбетомагус – земя на Борбет. След тях около III-IV век по земите на днешния град идват римляните, който пък го кръщават Civitas Vangionum. Такова остава името му до XVI век. Император Карл Велики е сред владетелите, които са управлявали земите на днешен Вормс. Той прави града зимна резиденция. Между XII и XVI век много епископи и градски управници се конкурират за властта над тази област. През 1521 именно във Вормс Мартин Лутер защитава тезите си пред император Карл V, а градът става център на Реформацията. През 1689 г. градът е разрушен от войските на Луи XIV. Вормс е френско владение в периода 1792 г.-1814г., както и във владение на херцогство Хесен след 1816 г. След Втората Световна война Вормс е почти напълно разрушен. От 1968 г. до 2000 г. градът принадлежи към окръг Рейнхесен-Пфалц.

Във Вормс са развити химическата индустрия, машиностроене и металообработване. 46% от населението работи в околните по-големи градове , Лудвигсхафен, Майнц и .

Вормс е третата по-големина винарска зона в Рейнланд-Пфалц. Известен е също и като град на Нибелунгите, като града на Лутер, както и със своята катедралата "Св. Петър".

Превъзхождащ физически и исторически повечето стари сгради в града, религиозният храм „Св.Петър” е величествена базилика, прекрасен пример за римската епоха.

Интересна забележителност на града е старият еврейски квартал. До Втората световна война Вормс е една от най-старите еврейски общности. Днес в града все още съществува синегогата, която е построена през XI век и разрушена през 1938 г., но след това отново възстановена.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS