Шпайер

Информация | Kарта
seen
6422
facebook
Шпайер

Шпайер е град в югозападната част на Германия, принадлежащ към федералната провинция Рейнланд-Пфалц. Шпайер е разположен живописно в Горнорейнската долина на река Рейн и е част от метрополния регион Рейн-Некар. Той е разположен между градовете и , близо до и . Шпайер е един от центровете на еврейската култура по река Рейн. Първоначално Шпайер възниква като селище. Но характерното за него е, че получава своя статут на град още по време на римската античност. Шпайер е избран за столица на Свещената римска империя и благодарение на това си положение той получава прозвището „най-богатият на история град в Пфалц”. През 1689 г. градът е разрушен от войските на Луи XIV, след което никога не възвръща предишната си значимост. Днес той е средно голям град, забележителен със старинния си облик и особено с катедралата си, най-голямата от запазените катедрали от романския период.

Символът на известността за Шпайер е катедралата му, която е най-голямата запазена църква на света построена в епохата на романското изкуство и е включена в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Устояла на щети от пожари, войни и реставрации, катедралата успява да възвърне първоначаланата си форма благодарение наредица реконструкции, състояли се в периода 1957 г.-1961 г. В църквата днес се намират царските гробници на четирима императора, три императрици и четири германски крале, както и редица гробове на епископи. Катедралата не е внушителна само със своята външност, всичко в нея е уникално за епохата, в която е построена. В Шпайер могат да бъдат разгледани няколко интересни музея историческият музей на Пфалц, където и до днес се съхранява предмети от еврейскта история на града, музеят на виното, музеят на техниката, както и морският музей.

Църквата „Св.Троица” в Шпайер е една от богато украсените църкви по река Рейн, която е издигната през XVI век в стила на барока. В интериорът й се отличава красива двуетажна галерия с прекрасни дървени тавани, изрисувани от майстора, издигнал сградата на съда на Шпайер – Йохан Петер Грабнер.

От изключителна важност са запазените във Шпайер зидари от стари бани, които се свързат с еврейската общност. Те са най-старата и най-добре запазена по рода си реликва в страната, която е трогателено носталгично напомняне за изчезналата по тези култура.

Гласувай:
Рейтинг 3.33333 от 3 гласа
RSS