Майсен

Информация | Kарта
seen
6318
facebook
Майсен Photocredit: pureshot | Fotolia

Майсен е град и административен център на едноименнен окръг в Германия във федерална провинция Саксония. Разположен е на северозапад от на река Елба. Майсен е неголям старинен град, известен в цял свят благодарение на несравнимия си порцелан. Майсен често е наричан люлката на Саксония.

Своето развитие днешен Майсен започва някъде около 929 г. Тогава немският крал Хайнрих I Птицелов изгражда замъка Мисния. Около този замък започва да се сформира тържище на стоки, като през XI век около замъка вече има поселение на немски и еврейски търговци. С основаването на епископия Майсен става административен център на едноименно маркграфство.

За кратко през XI век Майсен става част от полското кралство при управлението на Болеслав Първи Храбрия, но се връща отново в немски ръце след завладяването на града от Конрад Втори през 1032 г. Майсен получава статут на град чак през 1332 г.

Градът има стратегическо положение – разположен е между Лайпциг и , което способства за неговия разцвет. Заради добрите си темпове на развитие след 1400 г. Майсен се издига до център на цяла Саксония. От този период са и най-големите забележителности на Майсен днес - готическата катедрала и първият в Германия дворец - замъкът Албрехтсбург.

Дълго време основа на икономиката на Майсен е производството на платно, но след Тридесетгодишната война този сектор навлиза в упадък и губи значението си за местните жители. 1708 г. влиза в историята на Майсен като година на раждането на европейския порцелан, благодарение на който градът отново набира сила. Но благодарение на Август Силни икономиката получава нов тласък.

Започва промишленото му производство, неотстъпващо по красота и качество на източно-азиатския. Манифактурата процъфтявала и прославила Майсен из цял свят. Градът се превръща в център на керамичното производство на Саксония.

Майсен преживява двете световни войни без почти никакви разрушения в старата част на града. След края на Втората световна война градът е включен в комунистическа Източна Германия. След обединението на Германия през 1990 г. Майсен отново се развива и привлича все повече туристи.

Майсен успява да се наложи и прочуе с производството на фин порцелан благодарение на богатите си запаси на каолин и специален вид глина. Порцеланът, произведен в Майсен, е първият в света висококачествен порцелан, направен извън Китай. През 1710 г. е отворена Кралската фабрика за порцелан, която съществува и до днес.

Една от забележителностите на Майсен е считаният за първи замък в Германия Албрехтсбург. Дворецът е прекрасен пример за развитието на архитектурата при прехода и от крепостна към дворцова. Днес Албрехтсбург функционира като музей. Освен да се наслади на концертите, провеждани тук, човек може и да дегустира вина. Да, вина. Просто хълмистите терени около реките са много подходящи за отглеждане на винарски сортове лозя.

Църквата „Фрауенкирхе” е най-известната църква в Майсен. Тя е построена в периода от 1457 г. до 1520 г. 37 порцеланови камбанки, направени през 1929 г., когато се е чествало хилядолетието на града, украсяват днес църквата.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS