Безспорно най-голямата забележителност на Кьолн е Кьолнската катедрала. Тази уникална религиозна постройка е обявена и за туристически символ №1 и централен храм на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия. Кьолнската катедрала "Свети Петър и Света Мария" е една от най-известните готически катедрали. От 1880 г. до 1884 г. кьолнската катедрала със своите 157 м. е най-високата сграда в света, но днес е изместена от катедралата в Улм. Строителството на катедралата продължава повече от 600 години. През 1164 г. император Фридрих I Барбароса подарява на града реликви на източните мъдреци – влъхви, поклонили се пред новородения Исус във Витлеем. През 1248 г., за да бъдат подслонени реликвите, гражданите започват изграждането на катедралата. Тържественото й освещаване става чак през 1880 г. Кьолнската катедрала е издигната на мястото на стара каролингска катедрала, осветена през 873 г. През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес Кьолнската катедрала е посещавана от милиони вярващи и туристи от цял свят, и е един от символите на средновековната сакрална архитектура.

Главната фасада на катедралата е съставена от две кули, разположени на етажи високи прозорци и триъгълни фронтони с линии, стремящи се към края на дъгите. които се издигат на 157 метра. Разпределението на сградата представлява разтегнат римски кръст в посока изток-запад и всичко е решено под знака на вертикализма. Вътрешността на катедралата поразява със своите декорации от статуи, фрески, барелефи и стъклописи. В църквата има невероятни витражи и изключителни произведения на изкуството, включително златна скулптура на тримата библейски царе. В нея е и най-старото християнско изображение на Христос, изобразен разпнат и със затворени очи.

Камбаните на Кьолнската катедрала също са изключително впечатляващи. Най-голяма е „Камбаната на Св.Петър”, която се бие само на големи религиозни празници като Коледа или Великден. Местните жители я наричат „дебелият Петър”, тъй като тежи 24 тона.

Сред останалите богатства на катедралата е Кръстът Геро. Това е най-старият монументален кръст на север от Алпите, който е на повече от 1000 години.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кьолнската катедрала