„Най-сладкият музей” – така наричат музея на шоколада в Кьолн. Той е разположен на остров, по крайбрежието на Рейн, близо до фара. Формата на сградата на музея е кораб, построен от кирпич и стъкло, и заема площ около 2000 кв.м. Музеят на шоколада в Кьолн не е открит в някоя фабрика за захарни изделия, а само събира и пази експонатите.

Музеят на шоколада е бил открит на 31 октомври 1993 година до местната шоколадова фабрика „Имхоф-Штолверк”, която е известна със своята продукция от 1839 г.

В сградата на музея на шоколада е поместена специална стъклена кабинка за управление, в която върви процеса на непосредствено приготвяне на шоколада. Там може да отиде всеки и да не влиза в самия музей. Когато човек се качи по стълбичката, се оказва в окръглена във вид на нос площадка с пейчици и стъклени фрагменти, през които може да се погледне в музея.

Експозицията на музея на шоколада започва с описание на растенията, които са суровина за производството на това изкушение. Следват табла, на които може да се види процеса на събиране на реколтата. Плодовете се свалят с пръчки, на края на които е закрепен нож, или само с нож, ако плодовете са ниско, след което ги оставят да съхнат под бананови листа на чист въздух.

В този музей може да се изучи цялата история на това ароматно лакомство, а и лично да се опита ухайната маса, докато още не разлята по формичките.

В музея на шоколада се намира оранжерия с височина 10 метра. В нея, освен кафейните и какаови дървета, се отглеждат бананови палми и ванилия, а и още 60 вида тропически растения. Веднъж в денонощието „се пуска” дъжд.

На стендове в музея на шоколада са изложени снимки на първата лаборатория за контрол на качеството на продукцията, датираща от 1869 г. Редом с шоколадените блокчета на стъклени поставчици се намират рецептите на различните видове шоколад. Асоциация на немските производители на шоколад през 1975 г. са узаконили официално сортовете шоколад и оттогава всички производители в света се съобразяват с нея.

В музея има магазин за шоколад, който е може би най-голямото изкушение в целия музей. В него има безкрайно разнообразие от шоколади с разнообразни пълнежи, бонбони в разноцветни хартийки, шоколадови колекции в оригинални опаковки, шоколадови и плодови сокове и даже ликьори.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Музеят на шоколада - Кьолн