Аахен е град и спа център в Северен Рейн-Вестфалия, Германия, разположен на 65 км западно от Кьолн. Той е най-западно разположеният град в Германия. Аахен се намира близо до точката, в която границата ѝ се среща с границите на Белгия и Нидерландия. Аахен е железопътен възел. В града са развити въгледобивната, машиностроителната, текстилната и стъкларска промишленост. Освен това Аахен е и балнеолечебен курорт.

Благодарение на техническият му университет, считан за един от най-добрите в Германия, градът е и университетски център. Около Техническия университет в Аахен, основан през 1870 г., се е образувало градче от компютърни и софтуерни производители. Аахен е и си остава градът на Карл Велики – на франка, който чрез християнството обединява половин Европа; покровителя, който дава шанс държавата Ватикана да се превърне в това, което е сега; държавника, който създава училище на изящните изкуства в двореца си.

Счита се, Аахен е бил населен още от неолита, за което се съди по древна кариера открита край града. Първите големи селища по днешните земи се появяват едва през ранното средновековие. Градът се споменава за първи като римско селище от I век. През VIII век днешният град Аахен вече е известен като резиденция на Меровингите.

През Средните векове Аахен остава град с регионално значение, зависещ силно от близостта си с Фландрия. Градът е васален директно на императорът на Свещената римска империя, но няма политическата сила да влияе на съседите си. От 936 до 1531 г. в катедралата в Аахен се извършва коронясването на кралете на Свещената Римска империя.

Тя е построена през 805 г. и е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В годината на коронацията си Карл Велики идва за първи път в Аахен и прекарва коледните празници там. Той харесва мястото и оттогава до края на живота си прекарва край изворите почти всяка зима. През 1656г. голям пожар изпепелява Аахен.

Но благодарение на откритите още от римски времена горещите извори на Аахен, през XVII век той започва да привлича търсещи лечение посетители, както и център на много исторически митове. Тъй като два века Аахен е сред градовете с най-висока проституция, пациентите които се лекуват на изворите, са най-вече хора, страдащи от сифилис. През 1748 г. в града е подписан мирен договор след приключване на Войната за австрийското наследство.От 1798 г. до 1814 г. Аахен е френско владение, а една година по-късно земите му преминават под властта на Прусия. През Втората световна война Аахен е почти напълно унищожен от бомбандировки и артилерия. Той е първият немски град, освободен от нацистка власт.

Сред най-големите забележителности на града се нарежда катедралата. Тя без съмнение е най-важният исторически паметник в Аахен. Дворцовият параклис на катедралата, където всъщност тупти нейното сърце, датира от около 800 г. и е на Карл Велики. Неговата централна осмоъгълна част е най-старата в Северна Европа, а олтарът й е важна част от строителното изкуство по времето на Каролингите, Отоните и през романския период. През ХІV в. култът към Карл ІV е възроден и по негова воля му е изработен златен бюст. Именно той е сред най-ценните неща, съхранявани в Съкровищницата на катедралата в Аахен. Бюстът е увенчан със златната корона на Карл IV. В Съкровищницата се пазят и мощите му, съхранени в златно сандъче с фигури на Дева Мария, неговата покровителка Света Катерина и самия император, както и мощи, съдържащи се в т.нар.

Реликва с трите кули – пак от времето на Карл ІV. Сред съкровищата са и обкована в златo кост от дясната ръка на Карл Велики, датиращ от ІІ в. саркофаг на Прозерпина, в който е било положено тялото на императора, и кръстът на Лотар.

Друга основна забележителност на Аахен е и сградата на неговото кметство. Тя е построена още през XIV век, като за основите й е послужила Тронната зала на изгорелият кралски дворец. Първоначално сградата е построена в готически стил, но поредица от пожари води до префасонирането й след 1656 г. в бароков стил от аахенския архитект Йохан Йозеф Кувен и след 1883 г. в неоготически стил. Понастоящем в Кметството за посетители са отворени пет зали, сред които Залата за коронации, Бялата зала и Заседателната зала.

Сред съхранените исторически забележителности на Аахен се нареждат запазените порти – Марщиертор и Понтор, както и кулата Лангер Турм, всичките част от някогашни крепости стени около града.

Между Кметството и Понтор се намира едни интерес музей –Международният музей на печатните издания, побрал около 160 000 музейни експонати, сред които първи и юбилейни издания и т.нар. “куриози”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 3 гласували Аахен