Дюселдорф е град в Германия, столица на провинцията Северен Рейн-Вестфалия. Дюселдорф е голям търговски, промишлен и пристанищен град на р. Рейн. В града са провеждат панаири, изложби и базари на различни стоки.

За първи път Дюселдорф бива споменат през 1135 г. В писмените разкази се обяснява как император Фридрих Барбароса избира града Кайзерсверт, разположен на север от Дюселдорф, за укрепен преден пост от който войницте му зорко дебнели движението по река Рейн. Кайзерсверт влиза в територията на града през 1929 г. През 1186 г. властта над днешен Дюселдорф е в ръцете на херцогство Берг.

Всъщност това, което те са управлявали, е едно селище, сформирано на брега на река Дюсел. Именно на нея е кръстен града, който получава от Адолф V официален статут на град на паметната дата 12 август 1288 г. През 1380 г. Дюселдорф е направен регионалната столица на Херцогство Берг, тъй като там е преместено седалище на управление на херцогството. През следващите столетия няколко известни забележителности са построени, включително църквата „Св.Ламбертус”.

Растежа на Дюселдорф е още по-впечатляващ под ръководството на Йохан Вилхелм II през XVIII век. След неговата смърт градът запада, за да възкръсне отново негови разцвет през XIX век по време на индустриалната революция. Индустриалната революция дава тласък на местната икономика, в резултат на което населението на града се увеличава.

Но идват Първата и Втората световни войни, като след края на Втората световна война Дюселдорф е просто поле от чакъл. Но той отново се съвзема веднага след края на войната. През 1946 г. Дюселдорф е направен столица на новата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Реконструкцията града продължава с бясна скорост и икономическата трансформация помага на Дюселдорф да се превърне в богат град на търговията, администрацията и сектора на услугите, какъвто е и днес.

Дюселдорф е утвърден център на рекламната и модната индустрия, както и един от големите телекомуникационни центрове на Германия. От 60-те години на 20 век Дюселдорф развива силни връзки с Япония в икономически и културен аспект, в резултат на което японски банки и корпорации създават своите европейски централи именно тук.

В Дюселдорф образованието също е на ниво. Градът разполага с няколко университета, художествена академия и многобраойни възможностти за магистърски, професионални програми, международни програми за обучение в чужбина, езикови курсове.

Това, което със сигурност не липсва в Дюселдорф, да музеите и театрите. Сред театрите по-известни са Дойче опера на Рейн, Дюселдорф Шауспиехаус, Дюселдорфски куклен театър и много други.

От музеите не могат да не се споменат музеят на Гьоте, музеят на керамиката, филмовият музей, музеят на изкуството на Северен Рейн-Вестфалия, мемориален музей на жертвите на национализма, музеят на изкуството Паласт и т.н.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дюселдорф